Σε καραντίνα 14 ημερών τίθενται τα χωριά Ζουμπούλι και Αρναούτι του δήμου Μύκης στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε κατά την ενημέρωση της Τρίτης ο Σωτήρης Τσιόδρας αντί του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος βρίσκεται στο Κρανίδι.

Ο συγκεκριμένος δήμος της Ξάνθης έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον κοροναϊό, αφού και άλλα χωριά του – όπως ο Έχινος – είχαν τεθεί σε καραντίνα.

Σε καραντίνα το Κρανίδι

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, βρέθηκε στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι, όπου εντοπίστηκαν 150 κρούσματα κοροναϊού.

Το ξενοδοχείο που φιλοξενεί τους πρόσφυγες και μετανάστες μπήκε σε καραντίνα, όπως και ολόκληρο το Κρανίδι.

Για τις επόμενες 14 μέρες ο Δήμος της περιοχής μπαίνει σε περιορισμό, και συγκεκριμένα σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί, ενώ η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση θα γίνεται μόνο για τους όρους και τις περιπτώσεις Β1, Β2, Β3, άρα, Β4, Β5, Β6 για τις επόμενες 14 μέρες αναστέλλονται.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών, των παζαριών και οποιασδήποτε διαδικασίας υπαίθριου εμπορίου.

Ακόμη, ανακοινώθηκε η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου με 6 γιατρούς και 4 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ το ΕΚΑΒ θα είναι διαθέσιμο σε 24ωρη βάση για τη δομή και για τις ανάγκες της περιοχής.

«Ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι εδώ, και για τις επόμενες ημέρες, και ειδικά το βράδυ, θα έχουμε προχωρήσει και σε όλους τους ελέγχους που χρειάζονται -καθαρά για προληπτικούς λόγους- από εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής που θα μπορούσε έμμεσα ή άμεσα να έχουν σχέση με φιλοξενούμενους πριν τη Μ. Πέμπτη», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά γίνονται για προληπτικούς λόγους και για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση να έχουμε την οποιαδήποτε επιδημιολογική έξαρση».

Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι τα 150 κρούσματα είναι ασυμπτωματικά ενώ σημείωσε για ακόμη μία φορά ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού πρέπει να παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι νηφάλιοι και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες». «Εφόσον ακολουθήσουμε τις οδηγίες, σε 14 μέρες και αυτόν τον εφιάλτη θα τον έχουμε προσπεράσει και η όμορφη αυτή περιοχή θα βρει πάλι την κανονικότητα της» τόνισε.

Σχετικά με τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «η ιχνηλάτηση έχει προχωρήσει και σχεδόν έχει ολοκληρωθεί. Οι ιχνηλατήσεις γίνονται σε πρώτο χρόνο. Οι ιχνηλατήσεις, επειδή αφορούν προσωπικά δεδομένα, δεν γίνονται με δημόσιες αναφορές, αλλά γίνονται βάσει ενός συγκεκριμένου πρωτοκόλλου. Ευθύνη δική μας είναι να τηρήσουμε αυτό το πρωτόκολλο