Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, 596 επιπλέον θανάτους στα νοσοκομεία ασθενών που είχαν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 16.000 τον συνολικό αριθμό των θανάτων που οφείλονται στον ιό στη χώρα, μία από τις πιο πληγείσες στην Ευρώπη.

Συνολικά, 16.060 άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια Covid-19 στο νοσοκομείο και 120.067 βρέθηκαν θετικοί στον ιό, δηλ. 5.850 περισσότεροι από ό,τι την προηγουμένη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Επικρίνονται οι χειρισμοί Τζόνσον

Οι αριθμοί που δημοσιεύονται καθημερινά από τις βρετανικές υγειονομικές αρχές περιλαμβάνουν μόνο τους θανάτους στο νοσοκομείο ασθενών που βρέθηκαν θετικοί, μια μέθοδος που έχει επικριθεί επειδή δεν λαμβάνει υπόψη τους θανάτους σε οίκους ευγηρίας ή στο σπίτι και μειώνει ως εκ τούτου τον αληθινό αντίκτυπο της πανδημίας.

Οργανώσεις που εκπροσωπούν οίκους ευγηρίας κάνουν λόγο για 4.000 έως 7.500 θανάτους στα ιδρύματα αυτά.

Αφότου ξεκίνησε η πανδημία, η κυβέρνηση κατηγορείται ότι καθυστέρησε να αντιδράσει και η Sunday Times επανήλθε σήμερα, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αγνόησε τις προειδοποιήσεις επιστημόνων και τις εκκλήσεις για προμήθεια ιατρικού υλικού και πως ο Μπόρις Τζόνσον απουσίασε από διάφορες συνεδριάσεις κρίσης που ήταν αφιερωμένος στον ιό.

Σε άρθρο του στη Mail on Sunday, ο ηγέτης των Εργατικών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, χαρακτήρισε την κυβέρνηση «πολύ αργή» στην κήρυξη του lockdown, την αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ και την παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού στους υγειονομικούς.

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο πρωθυπουργός δεν δόθηκε ψυχή τε και σώματι στη μάχη κατά του ιού», δήλωσε σήμερα ο Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα διπλασιάσει τις προσπάθειες για την προμήθεια ιατρικού υλικού.