Από τις 11 Μαρτίου ως τις 13 Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον λαό με τέσσερα διαγγέλματα. Επέλεξε να ενημερώνει ο ίδιος για τους σταθμούς στην εξέλιξη της πανδημίας, για τα αναγκαία μέτρα που αποφάσιζε η κυβέρνηση, αλλά και για τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, για τις δυσκολίες που θα φέρει η ύφεση στην οικονομία.

Οι συχνές εμφανίσεις του και η τάση να παίρνει πάνω του όλες τις δύσκολες καταστάσεις έγιναν αντικείμενο σχολίων: οι προκάτοχοί του είχαν συνεργάτες-αλεξικέραυνα, υπουργούς αναλώσιμους, για να αμβλύνουν την κοινωνική δυσαρέσκεια και να διαχέουν το πολιτικό κόστος.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε την απάντηση μόνος του, στις 2 Απριλίου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. «Προσωπικά δεν μου αρέσει να κουνάω το δάχτυλο. Εναν τέτοιον διδακτικό ρόλο, εξάλλου, και λόγω ιδιοσυγκρασίας, δεν θα μπορούσα να τον υπηρετήσω. Είμαι οπαδός της συναίνεσης, της πολιτικής ωριμότητας. Πιστεύω ακράδαντα στη Δημοκρατία της πειθούς» δήλωσε.

Περιέγραψε, δηλαδή, ένα άλλο μοντέλο εξουσίας, καθοδηγητικό αλλά όχι πατερναλιστικό, μαζί με την κοινωνία και όχι από πάνω της, με πολίτες ενημερωμένους και ενεργούς συμμετόχους. Αυτή η διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα συνδυάστηκε στο προσκήνιο με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Το δύσκολο σχέδιο της επανεκκίνησης

Η επόμενη μέρα, ωστόσο, είναι πολύ δύσκολη και αυτό το γνωρίζουν και στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη το πρόγραμμα της επόμενης μέρας, τα αρμόδια υπουργεία καταθέτουν προτάσεις προκειμένου να φτιαχτεί άμεσα ένα συνολικό σχέδιο, ώστε σταδιακά να επανεκκινήσουν όλοι οι τομείς της οικονομίας και να μη χαθεί ολόκληρη η τουριστική σεζόν.

Το σχέδιο της επόμενης μέρας επεξεργάζεται επιτροπή ειδικών, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Ακη Σκέρτσου. Αυτή τη στιγμή ο πρώτος λόγος ανήκει σε επιστήμονες όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο Ηλίας Μόσιαλος και άλλοι που μελετούν την εξέλιξη της πανδημίας και εισηγούνται σχετικά με πότε και ποιοι τομείς της οικονομίας είναι έτοιμοι να επιστρέψουν σταδιακά στην κανονικότητα. Τα επιδημιολογικά στοιχεία στο τέλος Απριλίου θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση.

Διαβάστε αναλυτικά στο «Βήμα της Κυριακής»

-Η επιλογή Τσιόδρα και το νέο μοντέλο

-Αλλαγές σε αντιλήψεις παγιωμένες

-Το μαξιλάρι 37 δισ.που δεν υπάρχει

-Τέσσερις ομάδες κρούσης για την έξοδο από την καραντίνα

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη στο «Βήμα της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο.