Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξει έκδοση κοινού χρέους ως απάντηση της Ευρωζώνης στην πανδημία, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, σε ερώτηση σχετικά με το αν τα κορονο-ομόλογα θα μπορούσαν να εκδοθούν για να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη από την κρίση, ανέφερε: «Όχι, απαραίτητα, αλλά δεν το αποκλείω. Υπάρχει μια πρόταση να χρησιμοποιηθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και μια να εκδοθεί κοινό χρέος. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο».

Πρόσθεσε πως τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν από τα κράτη-μέλη για να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους πρέπει να είναι διαθέσιμα στα τέλη της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού. Επίσης, σημείωσε ότι το ΑΕΠ της ΕΕ δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 πριν από μια διετία.

Άλλωστε στην έκδοση κοινού ομολόγου επιμένει και η ελληνική κυβέρνηση με στόχο να στηριχθούν άπαντα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές της πανδημίας

Η Ελλάδα θεωρεί θετική μεν την απόφαση του Eurogroup για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού στα συστήματα υγείας των κρατών-μελών και στην κοινωνική συνοχή, αλλά απαιτούνται περισσότερα βήματα και ως εκ τούτου θα επιμείνει για κορονα-ομόλογο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Σε αυτό το τέμπο αναμένεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, μετά και την κοινή επιστολή, μαζί με ακόμα οκτώ ηγέτες, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.