Στο αν προβλέπεται αυτές τις ημέρες κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα, αλλά και στο αν αυτό ξεπεράστηκε ή επίκειται μέχρι τέλος του μήνα ο αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Το R0 αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας είναι κάτω από το 1, χάρη στα μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η νόσος φθήνει και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

«Η νόσος φθήνει και τελικά εξαφανίζεται»

«Θα ήθελα να σας πω με σαφήνεια, αυτή τη στιγμή καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και καταγράφονται. Το γνωστό σε όλους μας R0 που αντιπροσωπεύει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο (δηλαδή αν τον αφήσεις χωρίς μέτρα με R0 2 ένας θα κολλήσει άλλους δύο) φαίνεται πως μειώνεται» είπε χαρακτηριστικά.

«Για όλα τα κράτη το επιθυμητό αποτέλεσμα θα ήταν η χρυσή ισορροπία κρουσμάτων που θα μπορούσε να χειριστεί το σύστημα υγείας, χωρίς μαζική εισροή περιστατικών και πολλούς θανάτους. Εμείς δεν είδαμε τέτοια κορυφή εξαιτίας των προσπαθειών όλων μας. Το R0 αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας είναι κάτω από το 1, χάρη στα μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η νόσος φθήνει και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη» συμπλήρωσε.

«Αυτή η διατήρηση των μεγεθών μας επιτρέπει να δούμε μέσα στις επόμενες μέρες σαν επιστημονική ομάδα ένα πλάνο για το μέλλον, έναν σχεδιασμό για την επόμενη φάση» κατέληξε.

παν