Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, για την κατάσταση της οικονομίας εν μέσω πανδημίας, καθώς και για την επόμενη ημέρα στη χώρα.

«Για κάθε μήνα που είμαστε στο καθεστώς καραντίνας, άμεσα η οικονομία χάνει περίπου 6 δισ. ευρώ. Χάνουμε περίπου τρεις μονάδες του ΑΕΠ τον μήνα σε τζίρο. Αν κρατήσει μέχρι τον Μάιο θα είναι διαχειρίσιμο και θα μπορούμε να είμαστε σε μία ύφεση του 3-4-5%. Αν κρατήσει και τον Ιούνιο προσθέστε άλλες τρεις μονάδες. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι σχέδιο για την επόμενη ημέρα δεν μπορεί να εκπονηθεί ακόμη.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «οι λοιμωξιολόγοι θα αποφασίσουν με βάση τα κρούσματα το πότε και πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα. Όλα εξαρτώνται από τον ιό. Το ότι τα έχουμε πάει καλά μέχρι τώρα δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα ούτε αποτελεί λόγο εφησυχασμού».

«Λίγο να χαλαρώσουμε θα γίνουμε Ηνωμένο Βασίλειο. Τα έχουμε πάει καλά. Μακάρι και μέχρι τέλους. Όταν με το καλό νικήσουμε τον ιό μετά θα μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την οικονομία και με χρονοδιάγραμμα» πρόσθεσε.

Πρώτη κατοικία

Σε ό,τι αφορά στην παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει παράταση. «Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι μέσα σε αυτό το κλίμα δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί».

Νέα μέτρα στήριξης

Παράλληλα, όπως είπε, την Πέμπτη στη Βουλή θα κατατεθεί τροπολογία στην κύρωση της ΠΝΠ, που θα συστήσει επιτροπή μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, και η οποία θα μπορεί να δέχεται αιτήματα από επιχειρήσεις που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, έχουν μεγάλη πτώση τζίρου, αλλά δεν είναι στους ΚΑΔ. Αν κρίνει η επιτροπή ότι πρέπει, θα μπαίνουν σε καθεστώς προστασίας» επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφερθείς στα εργασιακά, εμφανίστηκε κάθετος υποστηρίζοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν μειώσεις αποδοχών. Έχουμε πει ότι για να λάβει η επιχείρηση τα διάφορα προστατευτικά μέτρα θα πρέπει να διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων και τους μισθούς στα ίδια επίπεδα με προ κρίσης».

Ταμειακά διαθέσιμα

Τέλος, απαντώντας αν η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα που υπάρχουν για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού και της οικονομίας, υπογράμμισε πως «τελευταία μας επιλογή είναι να καταφύγουμε στο μαξιλάρι των 20 δισ. ευρώ».

«Αυτό θα ήταν για τις αγορές ένα σήμα για να ανεβάσουν τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, εδώ που είμαστε τίποτα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Η γνώμη μου, όμως, είναι ότι θα βρεθεί λύση στην Ευρώπη. Το θεωρώ αδύνατον να μην βρεθεί. Για να συνεχίσει η Ευρώπη θα βρεθεί μια λύση» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.