Δύσκολη, λόγω κοροναϊού, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος. τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά σε δομές της ενδοχώρας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι ο συνδυασμός του προσφυγικού με την έξαρση της πανδημίας αποτελούν μια «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να τα αντιμετωπίσει.

«Έγιναν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες στη Ριτσώνα»

Όσον αφορά στον εντοπισμό 23 κρουσμάτων κοροναϊού στην προσφυγική δομή της Ριτσώνας, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες. «Διαμορφώθηκε ένα προηγούμενο που μας δίνει την εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια ανάλογη κατάσταση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τις άλλες δομές φιλοξενίας, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας, όπως τα μηνύματα σε όλες τις γλώσσες, την αποφυγή συγχρωτισμού εντός των δομών, τον περιορισμό μετακινήσεων των φιλοξενούντων και τη δημιουργία χώρων για την παροχή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

«Δύσκολη η μεταφορά»

Απαντώντας στα ερωτήματα που έθεσε ο δημοσιογράφος Γιάννης Συνάνης, παρεμβαίνοντας από τη Λέσβο, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και πως έχουν ξεπεραστεί οι δυνατότητες υποδοχής όσων νέων έρχονται.

Για τη μεταφορά τους από τα νησιά σε δομές της ενδοχώρας, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι η μεταφορά, λόγω και της πανδημίας, δεν είναι εύκολη, καθώς θα πρέπει να υπολογιστούν όλες οι διαδικασίες.

Για την ανεύρεση λύσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου συμπλήρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης για το Μεταναστευτικό, λαμβάνοντας 200 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να υλοποιήσει τις λύσεις που θα αποφασιστούν.

Τέλος, για την επιχείρηση «Ειρήνη» στη Λιβύη ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί, προκειμένου να αποτραπεί το εμπόριο όπλων στη χώρα, ενώ για το ενδεχόμενο επιχειρήσεων διάσωσης προσφύγων από τη Λιβύη θα μπορεί να γίνει «μόνο συμπληρωματικά και κατ’ εξαίρεση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από