Η Ευρώπη κινδυνεύει με μια νέα κρίση κρατικών χρεών εάν οι κυβερνήσεις δε συμφωνήσουν σε μια κοινή δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δίνοντας μια κοινή δημοσιονομική απάντηση για την υποστήριξη της οικονομίας μέσω της πανδημία του κοροναϊού, σύμφωνα με τον υπεύθυνο χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Στουρνάρας, ο οποίος είναι επικεφαλής της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας, προέτρεψε τους ηγέτες να σταματήσουν να φιλονικούν και να σχηματίζουν μια «ισχυρή συμμαχία» για να πολεμήσουν τον κοροναϊό.

Πιο συγκεκριμένα πρότεινε από κοινού εκδοθέντα ομόλογα, ένα βήμα που υποστηρίχθηκε από πολλά έθνη, αλλά αποτέλεσε σημείο αντίδρασης από τα πιο συντηρητικά.

Δηλώσεις Στουρνάρα

«Τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και αλληλεγγύη», είπε στο Bloomberg. «Ο ηθικός κίνδυνος δεν πρέπει να είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας των ενεργειών μας σήμερα».

Ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει μέτρα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν δυσκολευτεί να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντιτίθεται στα λεγόμενα «coronabonds», εκφράζοντας την ανησυχία της χώρας της για το ενδεχόμενο να καταστεί υπεύθυνη για τις δαπάνες που θα γίνουν από ασθενέστερες οικονομίες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έχει αποσυρθεί ενάντια στις διαδικασίες που θα οδηγήσουν τις χώρες που πλήττονται από την πανδημία, να εισέλθουν σε ένα σύστημα διαδικασιών που θα σχετίζεται με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Κοινός Εχθρός

Ο Στουρνάρας υποστήριξε ότι δε θα επικεντρωθεί στον ΕΜΣ ως πρωταρχικό τρόπο για την παροχή ανακούφισης. Ο ΕΜΣ  «διαδραματίζει πολύ σοβαρό ρόλο», αλλά «οι βάσει όρων πιστωτικές γραμμές δεν αποτελούν κατάλληλο εργαλείο σε μια πανδημία και δε μπορούν να εφαρμοστούν στις τρέχουσες συνθήκες», είπε.

«Κοινή έκδοση χρεών είναι κοινή δράση εναντίον του κοινού εχθρού». Η ΕΚΤ σχεδιάζει περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ (1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια) για την αγορά ιδίων κεφαλαίων φέτος μαζί με άλλα μέτρα υποστήριξης, για να αποφευχθεί η συμπίεση των πιστώσεων και να καταπολεμηθεί η οικονομική επιβάρυνση από τον κοροναϊό.

Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ προσπαθεί επίσης να «φέρει» τους ηγέτες πιο κοντά στο να συμφωνήσουν σε ένα κοινό χρέος. Ο Στουρνάρας ανέφερε ότι τα επίπεδα των κρατικών χρεών πρόκειται να αυξηθούν κατά 10 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες εξαιτίας της φορολογίας που σχετίζεται με τις δαπάνες για τον ιό.

Στην Ελλάδα, στην οποία ενεργοποιήθηκε κρίση χρέους πριν από μια δεκαετία, το φορτίο ανέρχεται ήδη στο 180% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το περίπου 60% στη Γερμανία.

Είναι επίσης πιθανό ότι «η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, οι ισολογισμοί θα επιδεινωθούν και αναμένεται τα τραπεζογραμμάτια να αυξηθούν». προσέθεσε.

«Ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους ενδέχεται να εμφανιστούν ξανά όταν η πανδημία θα έχει τελειώσει, γεγονός που θα παρεμποδίσει τις προοπτικές ανάπτυξης».

Ο Στουρνάρας συνέχισε λέγοντας ότι: «Η ΕΚΤ έχει δείξει ευελιξία και κοινό πνεύμα. Το ίδιο πνεύμα, η ίδια ευελιξία και ρεαλισμός πρέπει να φανούν και από άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα επίσης».

Πηγή: bloomberg.com

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από