Έρχεται Πάσχα και γι’ αυτό το λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζητάει να επιτραπεί η τέλεση ιερών ακολουθιών κεκλεισμένων των θυρών σε όλους του ναούς – τώρα το μέτρο προβλέπει μόνο σε έναν για την τηλεοπτική αναμετάδοση.

Αυτή η διόρθωση στην σχετική ΚΥΑ αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος «θά συντελέσῃ καθοριστικά καί εἰς τήν διατήρησιν τῆς ψυχραιμίας τῶν λαϊκῶν μελῶν τῆς Ἐκκλησίας, διότι ἡ αἴσθησις ὅτι ἡ Ἐκκλησία λειτουργεῖ, ἔστω καί δίχως τήν ἰδικήν των σωματικήν παρουσίαν, ἀποτελεῖ πηγήν πνευματικῆς δυνάμεως καί αἰσιοδοξίας.

Επίσης η Ιερά Σύνοδος με επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του Υπ.Παιδείας Γεώργιο Καλαντζή ζητάει να επιτραπεί η είσοδος των πιστών στους ναούς για ατομική προσευχή.

Παράλληλα, ο κ.Ιερώνυμος στην ίδια επιστολή ζητάει να επιτραπεί και να προβλεφθεί στην σχετική ΚΥΑ και η τέλεση ιερών ακολουθιών για λόγους «διαδικτυακής αναμεταδόσεως». Όπως σημειώνει πολλοί ιεροί ναοί ανά την Επικράτεια διαθέτουν ανάλογο δυνατότητα.

Επιπλέον, με την επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος και η Σύνοδος ζητούν να επιτραπεί η τέλεση ιερών ακολουθιών άνευ παρουσίας πιστών στους ιερούς ναούς των νοσοκομείων.

Αίτημα απευθύνει η Ιερά Σύνοδος και για να επιτραπεί η τέλεση ιερών ακολουθιών κεκλεισμένων των θυρών στα μοναστήρια. Με το μέτρο της απαγόρευσης που είχε πάρει η κυβέρνηση, απαγορεύονταν και όλες οι ιερές ακολουθίες και στις ιερές μονές. Η Σύνοδος επισημαίνει ότι έχει λάβει πολλές διαμαρτυρίες από μοναστήρια. Τονίζει δηλαδή ότι μπορεί να επιτραπεί η τέλεση ακολουθιών χωρίς πιστούς αφού ούτως ή άλλως στις μονές υπάρχους περιορισμοί λόγω της κοινοβιακής ζωής.