Μία νέα πραγματικότητα ξημέρωσε τη Δευτέρα για τους Έλληνες, καθώς για δύο εβδομάδες ισχύει πλέον απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας στο πλαίσιο της καταπολέμησης της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Αν και υπήρξαν μερικές εξαιρέσεις όπου εφαρμόστηκαν πρόστιμα, οι πολίτες προσαρμόστηκαν γρήγορα στα νέα δεδομένα και κατά κύριο λόγο, με «σύμμαχο» και τον βροχερό καιρό, περιόρισαν τις μετακινήσεις του και έμειναν σπίτι.

Η διασπορά του κοροναϊού στη χώρα εξακολουθεί και έχει μία σταθερή πορεία, αν και σαφώς η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες της Δύσης. Στο γεγονός αυτό συνηγορούν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τα νέα κρούσματα.

Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για να φανεί αν θα αποδώσουν τα αυστηρά μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση – πολύ νωρίτερα σε σχέση με άλλες χώρες. Η Ελλάδα πάντως έχει φροντίσει να προμηθευτεί ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο από την Ιαπωνία, το οποίο έχει δείξει θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με κοροναϊό.

Αγγίζουν τα 700 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Στα 71 ανήλθαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 695, όπως ανέφερε στην επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Από τους ασθενείς νοσηλεύονται 114, εκ των οποίων 35 είναι διασωληνωμένοι.

Ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων του κοροναϊού στη χώρα έχει αυξηθεί φθάνοντας τους 17.

Εως 10.000 άτομα έχουν προσβληθεί στην Ελλάδα

Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι εκτιμάται πως 8.000 έως 10.000 άτομα έχουν πιθανότατα προσβληθεί από τον κοροναϊό στη χώρα μας.

Την εν λόγω αναφορά τη βάσισε σε μαθηματικά μοντέλα. «Περιμένω αύξηση των κρουσμάτων, αλλά αγοράσαμε χρόνο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε:

«Δεν μπορώ να πω ότι η καμπύλη έχει μειωθεί αλλά σίγουρα δεν έχει αυξηθεί δραματικά».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κρούσματα υπάρχουν σε 28 διαφορετικές περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας (σ.σ. νομοί), τα περισσότερα εκ των οποίων στην Αθήνα, την Ηλεία, την ανατολική Αττική, τον Πειραιά και την Καστοριά.

Τσιόδρας: Έχουμε κάνει παραγγελία από το ελπιδοφόρο ιαπωνικό φάρμακο

Σε παραγγελία φαρμάκου για την αντιμετώπιση του κοροναϊού έχει προχωρήσει η ελληνική πλευρά, όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα φάρμακα που δοκιμάζονται στη νόσο, είπε: «Εχουμε κάνει παραγγελία και έχουμε εξασφαλίσει στοκ από το φάρμακο, ώστε να είναι διαθέσιμο στην περίπτωση που το χρειαστούμε».

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόταν στο αντιγριπικό φάρμακο το οποίο έχει αναπτύξει εταιρεία του ιαπωνικού ομίλου Fujifilm, το οποίο φέρεται να λειτουργεί αποτελεσματικά έναντι του κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη Τρίτη η κινεζική κυβέρνηση.

Κύρια ουσία του φαρμάκου είναι η φαβιπιραβίρη, η οποία δρα ως αναστολέας της πολυμεράσης πολλών RNA ιών. Οπως εκτιμάται εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που σημαίνει ότι μειώνει και τη μεταδοτικότητα της νόσου. Το φάρμακο χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό από τον Φεβρουάριο.

Κικίλιας: Όσες προσλήψεις χρειαστούν

«Από τον Ιανουάριο ορίσαμε τα 13 νοσοκομεία αναφοράς και πραγματοποιήσαμε υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ, ασκήσεις ετοιμότητας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε ο υπουργός συνεχίζεται η σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ σημειώνοντας ότι «πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, σε αυτό προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση της γρίπης. Έχουμε προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο για τον κοροναϊό».

Συνολικά υπολογίζεται πως 2158 κλίνες έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με COVID -19 και όπως είπε ο κ. Κικίλιας, Παμακάριστος, ΝΙΜΙΤΣ, πτέρυγες του Αγία Βαρβάρα και το θεραπευτήριο «Άττικα» στην Ελευσίνα θα δέχονται αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19.

«Είναι στο χέρι σας να συνεχίσει να αντέχει το εθνικό σύστημα υγείας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας και συμπληρώνοντας ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Διευκρινίσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Διευκρινίσεις και «διορθωτικές» παρεμβάσεις για το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας λόγω κοροναϊού έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επιπλέον, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας διακόπτονται όλες οι πτήσεις από και προς Ηνωμένο Βασίλειο και ήδη έχουν διακοπεί όλες οι συνδέσεις με την Τουρκία.

Ακολουθούν οι διευκρινίσεις του κ. Χαρδαλιά:

– Το δημόσιο θα δέχεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού

– Εργαζόμενος που δεν οδηγεί και εξυπηρετείται από συγγενή α’ βαθμού, ο εργοδότης θα πιστοποιεί τις ώρες μετακινήσεις.

– Στους δημοσιογράφους απαιτείται η σχετική κάρτα, βεβαίωση εργοδότη και το είδος το ρεπορτάζ που καλύπτει.

– Στους οδηγούς φορτηγών απαιτείται δελτίο εργοδότη, δελτίο αποστολής

– Για mini bus πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των καθισμάτων

– Οι διανομείς χρειάζονται ημερήσιο δελτίο αποστολής και βεβαίωση εργοδότη

– Στα ταξί επιβαίνει ένας πελάτης, αλλά σε περίπτωση ασθενή, με σχετικό έγγραφο, μπορεί να επιβαίνει ακόμα ένα άτομο

– Για τα ΙΧ υπάρχει εξαίρεση στην περίπτωση ανηλίκων, επιτρέπεται ένας γονέας με δύο ανήλικα τέκνα

– Δύο επιβάτες ανά όχημα επιτρέπεται μετάβαση σε τελετή, εκτός αν υπάρχει συγγενής α’ βαθμού και επιτρέπονται τρεις. Είπε επίσης ότι υπάρχουν εξαιρέσεις για τα ανήλικα τέκνα, ή για μετάβαση σε τελετή και μόνο αν είναι συγγενείς Α βαθμού.

– Οδηγοί ΜΜΜ χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη

– Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους

– Αγρότες, κτηνοτρόφοι και όλοι αυτοαπασχολούμενοι να φέρουν βεβαίωση τύπου Α με όλα τα στοιχεία