Την ώρα που αυξάνονται και στη χώρα μας οι νεκροί και τα κρούσματα της φονικής επιδημίας του κοροναϊού και κατά συνέπεια οι ανάγκες για νοσηλεία, οι νοσοκομειακοί γιατροί -που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης- βγαζουν κραυγή αγωνίας!

Κι αυτό γιατί βρίσκονται στα χαρακώματα σχεδόν άοπλοι, όπως πολλές φορές έχουν καταγγείλει, αντιμετωπίζοντας τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, κενά στα μέσα ατομικής προστασίας για να μην νοσήσουν, χωρίς επαρκή υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν.

Εκτός από την ατομική υπάρχει και η κρατική ευθύνη

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και με κινητοποίηση που έκαναν πρόσφατα, ζήτησαν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτά τα μέτρα αλλά και να προχωρήσει στην επίταξη των μονάδων του ιδιωτικού τομέα.

Σημειώνουν ότι το 11% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, είναι υγειονομικοί και τονίζουν ότι «ο ηρωισμός είναι δεδομένος αλλά θέλει προσωπικό και εκτός από την ατομική ευθύνης υπάρχει και η κρατική».

«Είναι τεράστιες οι ελλείψεις»

Ενδεικτικά των ελλείψεων,  είναι όσα είπε στο MEGA ο Γιάννης Γαλανόπουλος,  μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών.

«Δεν υπάρχουν επαρκείς αναπνευστήρες σε όλο το σύστημα υγείας, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις ΜΕΘ και τεράστια έλλειψη προσωπικού», σημείωσε, προσθέτοντας ότι στο Θριάσιο υπάρχει προς το παρόν απόθεμα σε αναλώσιμα, χρήσιμα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ωστόσο οι ποσότητες είναι περιορισμένες.

Τα νοσοκομεία δεν αντέχουν καταστάσεις σαν της Ιταλίας

Τα νοσοκομεία μας δεν αντέχουν καταστάσεις σαν της Ιταλίας.

Ο  Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, μιλώντας  για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, ανάφερε χαρακτηριστικά ότι : «Δεν έχουν κατάλληλο προσωπικό, ούτε τις ΜΕΘ που χρειάζονται ούτε  κατάλληλα μέτρα προστασίας. Πρέπει να φτιάξουμε όσες περισσότερες ΜΕΘ μπορούμε».

Επίσης ο κ. Γιαννακός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως το 12% των διαπιστωμένων κρουσμάτων είναι από το υγειονομικό προσωπικό.

Μίλησε ακόμα για τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τονίζοντας ότι πρέπει να δοθούν περαιτέρω κίνητρα σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει αυτή την τιτάνια μάχη στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Ελείψεις στο «Σωτηρία»

Τα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Παμμακάριστος» και «Αγ. Βαρβάρα» είναι πλέον αποκλειστικά για τη νοσηλεία κρουσμάτων κοροναϊού.

Ωστόσο παρατηρούνται ελλείψεις σε χειρουργικές μάσκες, μάσκες υψηλής προστασίας και υλικό στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου νοσηλεύονται 31 ασθενείς με ήπια συμπτώματατα.

Στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, εξάλλου όπου θα γίνει μια μονάδα που θα υποδέχεται αποκλειστικά κρούσματα κοροναϊού, οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως δεν υπάρχει παροχή οξυγόνου παρά μόνο μπουκάλες.

Αγώνας σε αντίξοες συνθήκες

Σύμφωνα με τους εργαζομένους του «Αττικόν»,  νοσοκομείου αναφοράς για τον κοροναϊό, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αντιδραστήρια και βασικό εξοπλισμό προστασίας κατά του ιού.

Τους εργαζόμενους προβληματίζει το γεγονός ότι περιστατικά που δεν έχουν σχέση με την πανδημία παραμένουν στο νοσοκομείο και δεν απομακρύνονται.

Δραματική η κατάσταση στο νοσοκομείο Καστοριάς

Σε 27 από τα 130 δείγματα που έχουν γίνει έλεγχοι στο νοσοκομείο Καστοριάς κανένα δε βρέθηκε θετικό. Όλα αφορούν στους εργαζομένους του νοσοκομείου, ενώ αναμένονται και τα υπόλοιπα.

Το νοσοκομείο ωστόσο υπολειτουργεί, την στιγμή που καταφθάνουν συνεχώς ύποπτα κροήσματα.

Η μονάδα παραμένει ανοιχτή χάρη στις υπεράνθρωπες  προσπάθειες γιατρών, νοσηλευτών και του προσωπικού, όπως είπε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, στο MEGA.

Το ΕΚΑΒ προετοιμάζεται για τα χειρότερα

Για τις αντίξοες συνθήκες στα νοσοκομεία μίλησε στο MEGA και ο εργαζόμενος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, αναφέροντας πως «παρ’ όλο που προετοιμάστηκαν έγκαιρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με επιχειρησιακά σχέδια, αν δε βοηθήσουμε όλοι και δε δείξουμε στο μέγιστο βαθμό την κοινωνική μας ευθύνη, κανένα σύστημα υγείας δε θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να αντιδράσει με τον τρόπο που θα έπρεπε να αντιδράσει».

Ακόμα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αλόγιστη χρήση των ΕΚΑΒ, μια υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης η οποία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για επείγοντα περιστατικά.

«Να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές – Να πολεμήσουν κι αυτοί»

Οι νοσοκομειακοί γιατροί κατήγγειλαν τις  τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία με κινητοποίηση την Πέμπτη, προβάλλοντας ως ένα από τα κύρια αιτήματα την επίταξη των ιδιωτικών δομών.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο  ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό και γραμματέας της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας- Πειραιά,  Ηλίας Σιώρας:  «Στον πόλεμο δεν πάνε μόνο οι κρατικοί γιατροί αλλά και ιδιώτες.

Να επιταχθούν και ιδιωτικές δομές. Ακραίο παράδειγμα η εξέταση για το τεστ που δίνει ο κόσμος από 120 – 450 ευρώ. Να επιταχθούν όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια που κάνουν το τεστ».

«Μας δίνουν μάσκες με το σταγονόμετρο»

Ο κ. Σιώρας σημείωσε ότι «χρειάζονται προσλήψεις προσωπικού» και  έκανε έκκληση να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας, να αναπτυχθούν νέα κρεβάτια στις ΜΕΘ και να προστατευθεί το υγειονομικό προσωπικό καταγγέλλοντας ότι «μας δίνουν τις μάσκες με το σταγονόμετρο». Καλά τα συνθήματα περί ατομικής ευθύνης, «αυτή η  κρατική ευθύνη, που είναι;» είπε χαρακτηριστικά.