Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κλιμάκια επιστημόνων και κυβερνήσεις ανά την υφήλιο με βαρύγδουπες και συχνά στρυφνές ανακοινώσεις ενημερώνουν τους πολίτες για τις νέες υποχρεώσεις τους, όπως αυτές απορρέουν από την εξάπλωση της πανδημίας, οι νέοι από την Ουχάν μέχρι την Καλιφόρνια, αναζητούν τρόπους για να ξορκίσουν τον φόβο. Στη νέα δυστοπική πραγματικότητα που μοιράζονται εκατομμύρια σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι σύγχρονοι… Γαλάτες αντιστέκονται στον κυρίαρχο τρόμο μέσω Διαδικτύου, με ολοένα πιο ευρηματικές ιδέες.

Μετά, λοιπόν, τις «γραβατωμένες» τηλε-συσκέψεις των πολυεθνικών, τα βαρετά μαθήματα μέσω skype και τις έκτακτες κυβερνητικές τηλεδιασκέψεις, η ανθρώπινη ανάγκη για διασκέδαση – ιδίως σε μια εποχή εντεινόμενης ανασφάλειας – εφηύρε και τα τηλε-πάρτι, ή ακριβέστερα τα πάρτι μέσω webcam. Με πρώτους διδάξαντες τους πάντα αλέγρους Ιταλούς, η νέα μόδα που επέβαλλε ανάμεσα σε άλλα ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε σχεδόν όσο γρήγορα όσο και τα κρούσματά του. Ενδεικτικά, στο διαδικτυακό πάρτι που διοργάνωσε ο DJ Daniele Cocuzza και το οποίο μετέδωσε μέσω Facebook «συμμετείχαν» περισσότερα από 50.000 άτομα!

Στην εποχή του θανατηφόρου (αλλά όχι ανίκητου) Covid-19 οι οικογενειακές μαζώξεις, τα τραπέζια με φίλους, οι γενέθλιες συναθροίσεις, τα κόκτεϊλ πάρτι ή ακόμα και οι συναυλίες μπορούν να συνεχιστούν: Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει από την άλλη άκρη του Ατλαντικού η επιχειρηματίας Sherrell Dorsey, που στις 25 του μήνα απευθύνει κάλεσμα προς πραγματικούς και διαδικτυακούς φίλους προκειμένου να γιορτάσουν ο καθένας από τον καναπέ του τα 33α γενέθλιά της, αφού το ταξίδι από την Ατλάντα στο Τενεσί και το πάρτι που είχε κανονίσει για την ίδια ημέρα, ακυρώθηκαν λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων.

Αλλά και στο ανήσυχο Βερολίνο το δημοφιλές «Wilde Renate» καλεί όσους έχουν ανεβασμένη διάθεση να συμμετέχουν στα πάρτι του που μεταδίδονται πλέον μέσω live streaming και να μετατρέψουν τους τέσσερις τοίχους των σπιτιών τους στο κλαμπ της αρεσκείας τους. Μια πρωτοβουλία που προκάλεσε το φαινόμενο του ντόμινο καθώς πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, μουσικοί και djs ακολούθησαν το παράδειγμα.

Στην Ελλάδα

Στα καθ’ ημάς, εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά στις νέες συνθήκες κοινωνικής ζωής επέδειξε η Billie Supernatural (κατά κόσμον Βασιλική Μαλλή). Η 34χρονη μουσικός διοργάνωσε προχθές το πρώτο πάρτι της μέσω Διαδικτύου, με ανοιχτή πρόσκληση «σε όποιον γουστάρει να πιει ουισκάκια και να ακούσει μουσικάρες από το τσαρδί του», κάτι που σκοπεύει να συνεχίσει για… όσο διαρκέσει η καραντίνα! Μιλώντας στα «ΝΕΑ», εξηγεί πως η ιδέα γεννήθηκε στην προσπάθειά της να βρει δημιουργικούς τρόπους να περάσει την ώρα της κλεισμένη στο σπίτι: «Εκανα γενική καθαριότητα, ζωγράφισα, έγραψα ένα κομμάτι μίλησα στο τηλέφωνο με τις ώρες, είδα ταινίες, μαγείρεψα καινούργιες συνταγές, έραψα ένα ρουχαλάκι, έκανα yoga – ό,τι θυμόμουν – για να χαλαρώσω, αλλά η αλήθεια είναι πως χωρίς τη διαδραστικότητα με τον κόσμο δεν αντέχω. Είχε αρχίσει να με παίρνει από κάτω, όμως σήμερα (σ.σ. χθες) δια μαγείας ξύπνησα πολύ χαρούμενη, γιατί αποφάσισα να μοιραστώ με τους ανθρώπους μου πόσο σημαντικοί είναι για μένα και πόσο τους αγαπώ».

Κάπως έτσι, περιγράφει η ίδια, άρχισε να μοιράζεται μουσική και να κάνει αφιερώσεις στα social media, να χορεύει και οι φίλοι της ανταποκρίθηκαν «με σχόλια και χαρές». «Ηταν σαν να πίναμε καφέ όλοι μαζί. Κατάλαβα πως τα good vibes είναι μεταδοτικά ακόμα και όταν βρισκόμαστε σε απόσταση. Είμαστε σαν ένα δίκτυο από δέντρα στο δάσος που ανταλλάσσουμε συστατικά και πληροφορίες από τις ρίζες μας. Η διάθεσή μου έφτιαξε κι άλλο με αυτή τη σκέψη και σταμάτησα να νιώθω ανήμπορη. Αντιθέτως, ένιωσα δυνατή. Εξάλλου, το πρώτο βήμα γίνεται πρώτα μέσα μας», λέει η Billie.

Η ψυχολογία

Εφόσον, λοιπόν, τα μοναδικά μέσα που διαθέτουμε αυτήν τη στιγμή για να επικοινωνούμε είναι διαδικτυακά, σκαρφίστηκε να τα επιστρατεύσει προς όφελος της ψυχολογίας της, των φίλων της αλλά και όσων συμμετέχουν με την ιντερνετική παρουσία τους στα πάρτι της. «Αργά ή γρήγορα υπάρχει το ενδεχόμενο να αρχίσει να νοσεί εκθετικά και η ψυχολογία μας.

Σε τέτοιες δύσκολες ώρες είναι σημαντικό να μένουμε ενωμένοι και να σκεφτόμαστε θετικά ακόμα και αν αυτό σημαίνει να κλείνουμε για λίγο την πόρτα στην πραγματικότητα. Αυτός τουλάχιστον είναι ο δικός μου τρόπος άμυνας. Σκέφτηκα λοιπόν να οργανώσω ένα virtual reality πάρτι, χωρίς να έχω εντελώς ξεκαθαρισμένο στο μυαλό μου για το πως θα λειτουργήσει όλο αυτό.

Εκανα ένα ανοιχτό κάλεσμα μέσω ενός event #STAYHOMEPARTYBILLIESUPERNATURAL σε αγαπημένους φίλους, μουσικούς και dj με τη λογική καθημερινά να γίνονται live streaming-dj set-videoposts για να εξαπλώσουμε την καλή μας διάθεση πιο γρήγορα και από τον ιό τον ίδιο. Ο κόσμος ήδη ανταποκρίνεται και έχει ελαφρώς αναθαρρήσει. Εύχομαι με τη θετική συμμετοχή όλων, των συνδιοργανωτών καθώς και του κόσμου, να μπορέσουμε να μοιραστούμε θετική ενέργεια και να παραμείνουμε ενωμένοι ώσπου να ξεπεράσουμε την κρίσιμη στιγμή που ζούμε παγκοσμίως».