Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον στο «επίκεντρο» της πανδημίας του νέου κοροναϊού, προειδοποίησε σήμερα ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, καλώντας τις χώρες να «εντοπίζουν, να απομονώνουν, να εξετάζουν και να θεραπεύουν κάθε κρούσμα».

Πάνω από 5000 νεκροί

«Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της πανδημίας του Covid-19», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων που καταμετρούνται είναι υψηλότερος από αυτούς που ανέφερε η Κίνα όταν κορυφωνόταν εκεί η πανδημία.

Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασε το «τραγικό ορόσημο» των 5.000, ανακοίνωσε.

Πρόσθεσε πως οποιαδήποτε χώρα κοιτάζει την εμπειρία άλλων χωρών με μεγάλη εξάπλωση του ιού, πιστεύοντας ότι δεν θα συμβεί στην ίδια, κάνει τραγικό λάθος.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο διευθυντής του ΠΟΥ, χαρακτήρισε τον αριθμό των θανάτων ως «τραγικό ορόσημο».

Υπήρξαν πάνω από 3.000 θάνατοι που σχετίζονταν με τον ιό στην Κίνα, όπου η εστία άρχισε στα τέλη του περασμένου έτους και ήταν το προηγούμενο επίκεντρο και επίσης περισσότεροι από 1.000 θάνατοι στην Ιταλία, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καραντίνα για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου.

Η Ιταλία είναι το έθνος που πλήττεται χειρότερα στην Ευρώπη και στην περιοχή που πλήττεται πολύ περισσότερο, τη Λομβαρδία, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε από 744 σε 890 την ημέρα.

Ο κ. Tedros είπε ότι η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε ένα σχέδιο αντίδρασης αλληλεγγύης το οποίο θα επιτρέψει στους ανθρώπους και τις οργανώσεις να δεσμεύσουν χρήματα για την καταπολέμηση του κοροναϊού.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, news.sky.com