Μήνυμα στη Τουρκία ότι η τήρηση του διεθνούς δικαίου είναι η μόνη βάση για ειρήνη και συνεργασία στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια των σημερινών γεγονότων, κάνοντας λόγο για ενότητα των Ελλήνων «απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

«Οι σημερινές επιθετικές δηλώσεις αλλά και ενέργειες της Τουρκίας, τόσο με την τουρκική ακταιωρό στην Κω όσο και με την υπερπτήση τουρκικού μαχητικού πάνω από τον Έβρο είναι απαράδεκτες και αντανακλούν τον ολισθηρό και εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο που επιλέγει να ακολουθήσει η τουρκική ηγεσία. Οφείλει να κατανοήσει ότι το διεθνές δίκαιο και η αρχή καλής γειτονίας αποτελούν τη μόνη βάση για ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να γνωρίζει η τουρκική ηγεσία ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», διαμηνύει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Προκλητική, επικίνδυνη και σκόπιμη ενέργεια»

Τον εμβολισμό σκάφους από τουρκική ακταιωρό σχολίασε και με σημερινή του δήλωση ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Το σημερινό περιστατικό σύγκρουσης σκάφους ΛΣ- ΕΛΑΚΤ με τουρκική ακταιωρό αποτελεί μια προκλητική, επικίνδυνη και σκόπιμη ενέργεια της Τουρκίας που είχε σαφή σκοπό τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση εκφράζοντας την ελπίδα «όλα τα στελέχη που επέβαιναν στο σκάφος και απέδειξαν, για μια ακόμη φορά, θάρρος, δεινή επιχειρησιακή ικανότητα και υψηλό φρόνιμα, να είναι καλά στην υγεία τους».

«Το Λιμενικό Σώμα, στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των ελληνικών θαλασσών, έχει τη γνώση και την εμπειρία να ξεπερνά τις προκλήσεις και να υπηρετεί με ήθος και αφοσίωση το σκοπό της διαφύλαξης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», προσθέτει, τονίζοντας ότι «αυτές τις ώρες χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ηρεμία».