Για «δολοφονικές» ενέργειες των ελληνικών αρχών κατά των αιτούντων άσυλο στα σύνορα έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ακόμη ένδειξη παραλογισμού, ενώ αψηφώντας το μήνυμα των Βρυξελλών, υπογράμμισε ότι δεν εξετάζει να κλείσει τα σύνορα με την Ευρώπη.

Κάνοντας δηλώσεις σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από τις Βρυξέλλες, ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της. Παράλληλα, εξαπέλυσε νέες καταγγελίες κατά της χώρας μας με φόντο το προσφυγικό, μιλώντας για «δολοφονικές» ενέργειες κατά προσφύγων. Προειδοποίησε δε, ότι η Αγκυρα δεν θα μείνει σιωπηλή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

«Η Ελλάδα δεν ξέρει το Διεθνές Δίκαιο. […] Ο Μητσοτάκης πρέπει πρώτα να μάθει το Διεθνές Δίκαιο. Θα πρέπει να διαβάσει την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Θα πρέπει να ξέρουν ότι η στάση που ακολουθούν στη συνοριογραμμή είναι φόνος. Υπάρχουν 4 -5 πρόσφυγες που σκοτώθηκαν στα σύνορα» δήλωσε ο Ερντογάν, απειλώντας ότι θα παρουσιάσει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τις εικόνες με «ανθρώπους τους οποίους έγδυσαν» στα σύνορα.

Ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε, επίσης, ότι οι ελληνικές δυνάμεις στα σύνορα του Έβρου χρησιμοποιούν βία για να αποτρέψουν την εισροή στη χώρα χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που συγκεντρώθηκαν στην άλλη πλευρά των συνόρων.

«Παζάρια» στις πλάτες προσφύγων

Την ίδια ώρα, επιβεβαίωσε ότι συνεχίζει -μετά το ναυάγιο στις Βρυξέλλες- τα «ανατολίτικα παζάρια» με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην πλάτη χιλιάδων προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ανακοινώνοντας νέα σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη με τον Εμανουέλ Μακρόν, την Αγκελα Μέρκελ και πιθανόν και τον Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «η Τουρκία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για την κατάπαυση του πυρός και την προστασία αμάχων στην Ιντλίμπ, τώρα η ΕΕ πρέπει να κάνει ό,τι της αναλογεί».

Αποκαλυπτικός Τσαβούσογλου

Νωρίτερα, αποκαλυπτικός εμφανίστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σε μια προσπάθεια να αποδομήσει το επιχείρημα της Ελλάδας πως είναι το σύνορο της Ευρώπης προς την Ανατολή υποστήριξε ότι «τα ευρωπαϊκά σύνορα ξεκινούν από τα νότια της Τουρκίας» ενώ επανέλαβε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία πρέπει να επικαιροποιηθεί.

«Περάσαμε σε μια νέα φάση διαλόγου αλλά η ΕΕ πρέπει να συμπεριφερθεί έντιμα» προειδοποίησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ισχυριζόμενος πως η Τουρκία κάνει ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο για τους πρόσφυγες. «Εσείς τι κάνατε;» αναρωτήθηκε.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υποστηρίξει την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία. Δήλωσε, επίσης, ότι η συμφωνία του 2016 πρέπει να επανεξετασθεί υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στην Συρία.

Μάλιστα, υποστήριξε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να εργαστεί εποικοδομητικά με την ΕΕ στο προσφυγικό, βέβαια υπό προϋποθέσεις.

Κομβικής σημασίας η 26η Μαρτίου

Στο πλαίσιο αυτό, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών «έδειξε» την 26η Μαρτίου, ημερομηνία που πρόκειται να διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

«Θα προσπαθήσουμε να κανονίσουμε ένα οδικό χάρτη μέχρι τότε» τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν το βάρος που φέρει η Τουρκία «όταν άνοιξαν οι πύλες» για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σημειώνεται πως το ζήτημα της επικαιροποίησης της συμφωνίας του 2016 τέθηκε δε, στο επίκεντρο των επαφών τόσο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της Κομισιόν.

Μετά το πέρας των συνομιλιών ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε πως οι δύο πλευρές ανέθεσαν στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, να εξακριβώσει πώς εφαρμόζεται η συμφωνία τους 2016 με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση.

«Αποφασίσαμε να αναθέσουμε στον Ζοζέπ Μπορέλ και τον τούρκο ομόλογό του (Μεβλούτ Τσαβούσογλου) να αποσαφηνίσουν τις επόμενες ημέρες εάν εφαρμόζεται η συμφωνία με την Τουρκία, για να διασφαλιστεί ότι και οι δυο πλευρές ακολουθούν τα ίδια βήματα (για την εφαρμογή της)».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, όταν ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, οι ηγέτες της ΕΕ και της Τουρκίας θα έχουν νέο γύρο συνομιλιών.

Ο Μισέλ είπε επίσης πως η πλευρά της ΕΕ επικαιροποίησε τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί και δεσμευθεί σε προγράμματα για τους πρόσφυγες και τόνισε ότι συζητήθηκε και η ασφάλεια της περιοχής, ειδικά στη Συρία, με την πλευρά της ΕΕ να μεταφέρει τις ανησυχίες της για την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης στην Ιντλίμπ και τα σύνορα με τη Συρία.