Προκλητικός ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκμεταλλεύεται τις εικόνες με τους πρόσφυγες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, επιχειρώντας να «βγάλει λάδι» την Άγκυρα και τις προκλήσεις της.

Με ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία μάλιστα απαντά σε δηλώσεις του Ελληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια και παραθέτει και φωτογραφίες από τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν νωρίτερα σήμερα στον Εβρο, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας καταφέρεται με προκλητικούς τόνους κατά της Αθήνας  και αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές, ενώ «επιχειρούν να παραδώσουν μαθήματα διεθνούς δικαίου, προβαίνουν, ξεδιάντροπα σε χρήση δακρυγόνων κατά αθώων».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ, συνεχίζει λέγοντας με θράσος: «Εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να εμποδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα μας, όμως είναι καθήκον της Ελλάδας να τους φέρεται ανθρώπινα».

Οι εκβιασμοί της Άγκυρας

Υπενθυμίζεται ότι σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει περισσότερη υποστήριξη από την ΕΕ, στις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία, ο Ερντογάν επιστράτευσε για μία ακόμη φορά το χαρτί των προσφύγων.

Η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι δεν θα σταματά πλέον τους μεταναστεύοντες που θέλουν να περάσουν από την Τουρκία στην Ευρώπη, επαναφέροντας το φάσμα της προσφυγικής κρίσης του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνομιλία που είχε το βράδυ της Παρασκευής, με τον τούρκο ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας φέρεται να ζήτησε από τον κ. Τσαβούσογλου, να ανακαλέσει την απόφαση αυτή της Άγκυρας, η οποία έφερε στα ελληνουτουρκικά σύνορα στον Έβρο «καραβάνια» προσφύγων.

Στο αίτημα του Νίκου Δένδια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να απάντησε ότι δεν μπορεί η Τουρκία να ελέγξει τους πρόσφυγες, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.

Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, παραμένει τεταμένη καθώς χιλιάδες πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα, τη στιγμή που η κυβέρνηση ενισχύει τα μέτρα φύλαξης των συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, και οι τούρκοι αστυνομικοί -εκτός από τους έλληνες- έκαναν χρήση δακρυγόνων προς την ελληνική πλευρά.