Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στις αρχές οι μαρτυρίες προσφύγων, σύμφωνα με τους οποίους η απόφασή να κινηθούν προς τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας ήταν ένα μήνυμα που έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα.

Οι άγνωστοι αποστολείς των μηνυμάτων ενημέρωναν τους πρόσφυγες για δρομολόγια λεωφορείων προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Επίσης αντίστοιχο μήνυμα φαίνεται πως ξεσήκωσε και τους πρόσφυγες στη Λέσβο, όπου τα μεσάνυχτα τις Παρασκευής, περίπου 100 άτομα ξαφνικά ξεκίνησαν με τα υπάρχοντά τους από το ΚΥΤ της Μόριας με σκοπό να μεταβούν στη Μυτιλήνη και η αστυνομία προσπάθησε να τους εμποδίσει.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μήνυμα που εστάλη στα κινητά μεταναστών ήταν η αφορμή των επεισοδίων στο συγκεκριμένο ΚΥΤ.

Το μήνυμα ανέφερε πως πλοία είναι έτοιμα να αναχωρήσουν από το λιμάνι Μυτιλήνης δωρεάν προς την Αθήνα.

«Ελλάδα, Ελλάδα, Inshallah»

Όπως αναφέρουν σε ανταποκρίσεις τους γερμανικά μέσα ενημέρωσης και αναμεταδίδει η Deutsche Welle «η Τουρκία, με εντολή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε «πράσινο φως», και τα σύνορα άνοιξαν, δίνοντας σε πρόσφυγες, μετανάστες και άλλους από το εσωτερικό της Τουρκίας, να επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το καθεστώς Ερντογάν ναύλωσε λεωφορεία και έστελνε μηνύματα στα κινητά διαφόρων εκ των παραπάνω, για το πότε θα εκτελεστεί το δρομολόγιο για τα σύνορα.

«Η είδηση για άνοιγμα των συνόρων δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια φήμη. Για πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία όμως είναι ήδη υπόσχεση. Πολλές εκατοντάδες ξεκίνησαν με λεωφορεία ή και με τα πόδια προς τα ελληνικά σύνορα», αναφέρει σε ρεπορτάζ από την Κωνσταντινούπολη η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης tagesschau.de με τίτλο «Ελλάδα, Ελλάδα, Inshallah».

Η ιστοσελίδα σημειώνει: «Ένας Αφγανός φωνάζει «Ελλάδα, Ελλάδα, Inshallah,» και ένας Σουδανός λέει ότι φιλοδοξεί να φθάσει στη Μασσαλία. Ένας Σύρος ονειρεύεται μια ζωή στη Γερμανία. Στο λεωφορείο που κάνει δρομολόγια Κωνσταντινούπολη – Αδριανούπολη ο οδηγός λέει: «Μεταφέρουμε κυρίως πρόσφυγες.

Έχουμε βάλει επιπλέον λεωφορεία στη γραμμή αυτή. Όλα τα εισιτήρια έχουν διατεθεί. Το 70%-80% των επιβατών είναι πρόσφυγες. Ένας Τούρκος περαστικός σχολιάζει: «H απόφαση έπεσε χθες το βράδυ. Τα σύνορα είναι τώρα ανοιχτά. Αυτό είναι καλό για την Τουρκία και καλό για τους πρόσφυγες». Λέγεται ότι τα λεωφορεία μεταφέρουν τους πρόσφυγες δωρεάν. Οι πρόσφυγες λένε: «Ξεκινάμε για να το προσπαθήσουμε. Περιμέναμε μια τέτοια ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».

Κάλεσμα για πορεία στα σύνορα

Μάλιστα τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι διακινείται μήνυμα για συγκέντρωση το πρωί της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη, υπό την ονομασία «Το κομβόι της ελπίδας για τη μετανάστευση», με σκοπό την πορεία προς τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, όπως μεταδίδει ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

Το μήνυμα απευθύνεται σε όσους «επιθυμούν μετανάστευση στην Ευρώπη». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το μήνυμα αναφέρει πως η μεταφορά των ανθρώπων σε ελληνικά νησιά θα γίνει σε συνεργασία με την Ερυθρά Ημισέληνο, σε περίπτωση που η Ελλάδα αρνηθεί να ανοίξει τα σύνορα της.

Ωστόσο όπως τονίζει η «Καθημερινή», η αναφορά στην Ερυθρά Ημισέληνο είναι πιθανό να αποτελεί τέχνασμα των συντακτών για να αποκτήσει αξιοπιστία το κάλεσμά τους, καθώς και στο παρελθόν διακινητές έχουν διασπείρει στο παρελθόν παρόμοια μηνύματα.