Σε αναζήτηση στήριξης από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχει επιδοθεί ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Συρία μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των δυνάμεων της Δαμασκού και των Ρώσων από την άλλη πλευρά.

Στο πλαίσιο αυτό είχε, το απόγευμα της Παρασκευής, τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στην Ιντλίμπ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιβεβαίωσε στον αμερικανό ομόλογό του ότι έχει την πρόθεση να εξωθήσει τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης από τη ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ και να εκκαθαρίσει την περιοχή, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ανέντιμη την επίθεση που δέχθηκαν τούρκοι στρατιώτες στην Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 30 εξ αυτών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε αμοιβαία συμφωνία στο να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση.

Λευκός Οίκος: Στήριξη Τραμπ σε Ερντογάν για Ιντλίμπ

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ καταδίκασε την επίθεση στη βορειοδυτική Συρία η οποία προκάλεσε τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Τραμπ επιβεβαίωσε τη στήριξη του στις τουρκικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης στη βορειοδυτική Συρία και την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι ο Τραμπ και ο Ερντογάν συμφώνησαν ότι η Ρωσία, το Ιράν και η συριακή κυβέρνηση πρέπει να διακόψουν τις επιχειρήσεις τους στη βορειοδυτική Συρία.

Συνομιλία Πούτιν – Ερντογάν

Νωρίτερα, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της έντασης στην επαρχία Ιντλίμπ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, που σημείωσε ότι η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία της Τουρκίας.

«Συνέχισαν να ανταλλάσσουν απόψεις για την κατάσταση στη Συρία. Εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στην Ιντλίμπ, που οδήγησε σε πολλά θύματα, μεταξύ αυτών και από του τουρκικό στρατό. Υπογράμμισαν την ανάγκη να αυξηθεί η ικανότητα συντονισμού μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Ρωσίας και Τουρκίας» σημείωσε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε ότι Ερντογάν και Πούτιν συμφώνησαν να συναντηθούν κατ’ ιδίαν το ταχύτερο δυνατό. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν διευκρίνισε πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 5 ή 6 Μαρτίου.

Επικοινωνία Μπορέλ – Τσαβούσογλου

Η κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας βρέθηκε επί τάπητος και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η αποκλιμάκωση παραμένει καθοριστική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων στο έδαφος. Ο ανθρώπινος πόνος και η απώλεια της ζωής πρέπει να σταματήσουν. Ελήφθησαν διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας» έγραψε σε ανάρτηση στο Twitter o ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας.