Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε το γραφείο του σήμερα το απόγευμα, αφού Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Άγκυρα άνοιξε τα σύνορα της για τους πρόσφυγες, που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η Βουλγαρία και η Ελλάδα ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά τους καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έφτασαν εκεί από την Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ερντογάν και ο Μπορίσοφ συζήτησαν τηλεφωνικά τις μετακινήσεις των προσφύγων και την κατάσταση στη Συρία.

Ενισχύει η Βουλγαρία το στρατός στα σύνορα με την Τουρκία

Η Βουλγαρία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία, αφού ομάδες προσφύγων, άρχισαν να κινούνται προς τη μεθόριο, ανακοίνωσε την Παρασκευή,  ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

«Έχουμε πληροφορίες για συνωστισμό (…) Ενισχύουμε στο μέγιστο τους ελέγχους στα σύνορα», επεσήμανε ο Μπορίσοφ στη διάρκεια κυβερνητικής διάσκεψης.

Νωρίτερα πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδόσει ότι εκατοντάδες μετανάστες έχουν αναχωρήσει από τη βορειοδυτική Τουρκία και κατευθύνονται προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αφού ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Άγκυρα πλέον δεν θα σταματά τους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Θα αναπτύξουμε εως και 1.000 στρατιώτες

Από την πλευρά του ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας, δήλωσε πως η Βουλγαρία είναι έτοιμη να αναπτύξει έως και 1.000 στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό στη μεθόριο με την Τουρκία προκειμένου να αποτρέψει την εισροή προσφύγων.

Ο Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ δήλωσε πως η συνοριακή αστυνομία εμπόδισε δύο ομάδες περίπου 30 ανθρώπων να εισέλθουν στη Βουλγαρία από την Τουρκία.

Η Βουλγαρία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα χερσαία σύνορα της οποίας με την Τουρκία υπερβαίνουν τα 300 χλμ., δεν έχει δεχθεί πιέσεις από πρόσφυγες που προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η Σόφια δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει μαζική εισροή προσφύγων, την ώρα που εντείνει τα προληπτικά μέτρα στα σύνορα προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση του κορωνοϊού.