Σε ενημέρωση ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα, με δεδομένες τις ραγδαίες εξελίξεις στο συριακό μέτωπο και στον απόηχο της κινητικότητας που έχει προκαλέσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα η δήλωση της Αγκυρας περί ανοίγματος για τους μετανάστες των πυλών που οδηγούν στην Ευρώπη, προχώρησε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Σαρλ Μισέλ και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Γαλλίας για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο προσφυγικό μετά τις συγκρούσεις στην Ιντλίμπ και αντήλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν.

«Καμία παράνομη είσοδος – Αυξάνουμε την ασφάλεια των συνόρων»

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε στείλει το μήνυμα ότι καμία παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν θα γίνει ανεκτή, διαμηνύοντας παράλληλα πως η χώρα μας αυξάνει την ασφάλεια των συνόρων της.

Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων συγκεντρώθηκαν σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter και πρόσθεσε:

«Θέλω να είμαι σαφής: καμία παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν θα γίνει ανεκτή» τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Τόνισε, δε, πως η Ελλάδα αυξάνει την ασφάλεια των συνόρων της.

​Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων, τις οποίες λαμβάνουν άλλοι.

Σημείωσε εξάλλου ότι έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση.

Χρυσοχοϊδης από τον Έβρο: Τα σύνορα της χώρας είναι απρόσβλητα

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η χώρα δέχεται και καλοδέχεται όλους εκείνους που διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε πολίτες τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Τα σύνορα της χώρας είναι απρόσβλητα γι’ αυτό δεν έχουν κανένα λόγο δυστυχισμένοι άνθρωποι να συσσωρεύονται στα σύνορά μας, στους τελωνειακούς σταθμούς, περιμένοντας να εισέλθουν στο ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος».

«Θα είμαστε παρόντες, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη φρούρηση των συνόρων μας. Δυνάμεις, από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, του Ελληνικού Στρατού, δυνάμεις από την Ελληνική Αστυνομία, απ’ όλη την Επικράτεια, ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες εδώ υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη η φύλαξή τους» πρόσθεσε.

Τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης

Απέναντι στις αυξημένες προσφυγικές ροές που έχουν παρατηρηθεί από το πρωί της Παρασκευής προς την ελληνική πλευρά, η κυβέρνηση λαμβάνει δραστικά μέτρα με την ενίσχυση των δυνάμεων στα σύνορα και την υποστήριξη του λιμενικού στα νησιά με περισσότερα σκάφη και περιπολίες.

Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι ότι θα κλείνουν τα τελωνεία όπου χρειάζεται, επισημαίνοντας ότι όσοι έχουν χαρτιά και είναι νόμιμοι θα περνούν στην Ελλάδα, κανείς άλλος. Στον Έβρο μάλιστα βρίσκεται ήδη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου να επιβλέψει τα μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων, καθώς και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, προκειμένου να συντονίσει τις διαδικασίες της φύλαξης.

Ταυτόχρονα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο μεταβαίνουν εκτάκτως ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, και ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής με στόχο να επιβλέψουν τα μέτρα ασφάλειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση του προσωπικού και των χερσαίων δυνάμεων στον Έβρο αλλά και τον πλωτών μέσων και των ανδρών του λιμενικού στα νησιά προκειμένου να υπάρχουν μηδενικές ροές.