Νόσησε από τον κορωνοϊό, έμεινε σε καραντίνα για 14 μέρες στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, όπου ακόμη 620 επιβάτες φέρουν τον ιό και δηλώνει εξοργισμένος για τα… αστεία πρωτόκολλα ασφαλείας.

Ο λόγος για τον Άλαν Στιλ, τον πρώτο Βρετανό επιβάτη που προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό μέσα στο «κρουαζιερόπλοιο χωρίς προορισμό» με αποτέλεσμα να μείνει μέσα στο πλοίο για δύο ολόκληρες εβδομάδες.

Ο 58χρονος Βρετανός φαίνεται πως πέρασε τον χειρότερο μήνα του μέλιτος που μπορούσε να φανταστεί, καθώς ο ίδιος μετά την καραντίνα στο κρουαζιερόπλοιο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Τόκιο, ενώ η σύζυγός του παρέμεινε μόνη της σε καμπίνα.

Κι ενώ οι τίτλοι έγκυρων δημοσιογραφικών μέσων σε Βρετανία έγραφαν «Κραυγή αγωνίας για τους επιβάτες του Priness Diamond» ή «Σε απόγνωση οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου», ο Άλαν Στιλ με οκτώ λέξεις απομυθοποίησε τα πάντα.

«Η καραντίνα ήταν ένα αστείο, ένα μεγάλο αστείο»

Ο Άλαν υποστήριξε πως ακόμη και όταν εξαπλώθηκε ο κορωνοϊός στο κρουαζιερόπλοιο, όλοι πηγαινοέρχονταν κανονικά από το ένα δωμάτιο στο άλλο, καθώς δεν υπήρχε κανένα μέτρο ασφαλείας.

«Πήγαιναν από την μία καμπίνα στην άλλη και έτσι όποιος έφερε τον ιό μπορούσε να τον μεταφέρει στους υπόλοιπους», είπε χαρακτηριστικά ο 58χρονος προσθέτοντας πως δεν φορούσαν ούτε μάσκες στην αρχή, παρά μόνο αργότερα.

Ερωτήματα για τα μέτρα ασφάλειας στο Diamond Princess

Το κρουαζιερόπλοιο, το οποίο είδε να πολλαπλασιάζεται από τις αρχές Φεβρουαρίου ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του, έγινε η πιο μεγάλη εστία του νέου κορωνοϊού που έχει εντοπιστεί εκτός Κίνας.

Η αύξηση του αριθμού των φορέων μεταξύ των επιβαινόντων σε συνολικά 621 με δεκάδες νέα κρούσματα να διαπιστώνονται καθημερινά προκάλεσε ερωτήματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της καραντίνας.

Κατά τη διάρκειά της επιτρεπόταν στους επιβάτες να βγαίνουν με προστατευτικές μάσκες σε μικρές ομάδες στο κατάστρωμα του πλοίου για να περπατήσουν, ενώ το προσωπικό του πλοίου περνούσε από καμπίνα σε καμπίνα για να μοιράζει τα γεύματα στους επιβάτες.

Οι τελευταίοι βρίσκονταν απομονωμένοι στις καμπίνες τους, ορισμένες από τις οποίες δεν είχαν παράθυρο, και δικαιούνταν μόνον αυτήν την μικρή βόλτα στο κατάστρωμα του πλοίου.

Τώρα όσον αφορά το πλήρωμα του γιγάντιου πλοίου, γι’ αυτό η καραντίνα θα αρχίσει να ισχύει από την ώρα που θα βγει από το πλοίο και ο τελευταίος επιβάτης.

Συνολικά 621 επιβάτες με κοροναϊό στο Diamond Princess

Την ίδια ώρα επιπλέον 79 κρούσματα του νέου κορωνοϊού Covid-19 διαγνώσθηκαν μεταξύ των επιβαινόντων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα από τις αρχές του Φεβρουαρίου και βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

Με αυτά ανέρχεται σε 621 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν διαγνωσθεί σε επιβαίνοντες στο πλοίο αυτό, γεγονός το οποίο το καθιστά την μεγαλύτερη εστία του νέου κοροναϊού εκτός Κίνας.