Για την ολοένα αυξανόμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά και την πρόθεση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να στείλει στην Κρήτη το ORUC REIS μίλησε στην εκπομπή LIVE NEWS του MEGA ο τουρκολόγος, Δημήτρης Σταθακόπουλος.

«Οι προθέσεις του Ερντογάν είναι να στείλει στην Κρήτη το ORUC REIS. Το ερευνητικό σκάφος θα πάει κάπου όπου -στενά νομικά- έχει δημιουργήσει μια συμφωνία de facto την οποία προσπαθεί να νομιμοποιήσει στον ΟΗΕ – ένα διεθνές όργανο, το οποίο την στιγμή που την παραλαμβάνει και θα την αναρτήσει δεν ελέγχει την νομιμότητά της» σημείωσε ο κ. Σταθακόπουλος προσθέτοντας ότι «οι νομικές λεπτομέρειες παίζουν τεράστιο ρόλο».

Σε περίπτωση που ο Ερντογάν κάνει πράξη τις εξαγγελίες του και στείλει όντως το ORUC REIS στην Κρήτη «η Ελλάδα έχει τους ευρωπαϊκούς χάρτες NATURA. Σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο και τις αμφισβητούμενες περιοχές από την Τουρκία, οι χάρτες έχουν πάνω το ”GR” – τις προστατεύει η Ελλάδα. Πρέπει, λοιπόν, να ταυτιστούν οι χάρτες της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού με τους χάρτες NATURA, και να μπορούμε να πούμε ότι προστατεύουμε NATURA Ευρώπης» αναφέρει.

Στο σενάριο αυτό «μπορούμε να στείλουμε πολεμικό πλοίο λέγοντας ότι η περιοχή αυτή είναι μέρος NATURA, προστατευόμενη από την Ελλάδα, και παρακαλώ να αποχωρίσετε από εδώ» εξηγεί.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει την αντίστοιχη επιμέλεια επί του θέματος με αυτήν της Τουρκίας. Τουλάχιστον στα χωρικά μας ύδατα και εκεί που θεωρούμε εν δυνάμει υφαλοκρηπίδα, να δηλώνουμε με τα πλοία μας επιμέλεια και παρουσία» καταλήγει ο κ. Σταθακόπουλος.