Τέλος εποχής για τη ΔΕΗ και την έδρα της στο κέντρο της Αθήνας, όπου εδώ και 61 χρόνια στεγάζει τις διοικητικές της υπηρεσίες σε μισθωμένα κτίρια του μεγάλου οικοδομικού τετραγώνου που περιβάλλεται από τις οδούς Χαλκοκονδύλη (κεντρικά γραφεία), 3ης Σεπτεμβρίου, Καποδιστρίου και Πατησίων. Η δημόσια εταιρεία ανοίγει νέα σελίδα και σκοπεύει να μετακομίσει. Το headquarter (η έδρα) της θα είναι πια σε ένα πρώην στρατόπεδο. Για την ακρίβεια πέτυχε να κερδίσει στον ηλεκτρονικό πλειοδοτικό διαγωνισμό της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για την εκμίσθωση του πρώην στρατοπέδου «Αντισυνταγματάρχη Πεζικού Πλέσσα Μιχαήλ» που βρίσκεται στη Λεωφόρο Μεσογείων 211 και ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Αμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έδωσε την καλύτερη προσφορά από τους άλλους τρεις διεκδικητές στον χθεσινό διαγωνισμό, για τον οποίο είχε οριστεί ελάχιστη τιμή εκκίνησης το ποσό των 1,6 εκατ. ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα (ήτοι 133.333,33 ευρώ μηνιαίως) και ποσοστό της πενταετούς αναπροσαρμογής του μισθώματος ίσο με το 100% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή επί του εκάστοτε διαμορφούμενου μηνιαίου μισθώματος. Η διάρκεια της μίσθωσης είναι για 50 χρόνια και δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια.  Το συνολικό εμβαδό του οικοπέδου είναι 18.643 τ.μ. και εντός αυτού βρίσκονται 22 κτίρια τα οποία έχουν συνολικό εμβαδό 7.582 τ.μ. Πηγές αναφέρουν ότι η δημόσια εταιρεία σκοπεύει στον χώρο αυτόν να κατασκευάσει ένα κτίριο εμβληματικό, το οποίο θα αποτελεί και τοπόσημο για την περιοχή, π.χ. όπως του ΟΤΕ στη Λ. Κηφισίας. Εκεί θα στεγάσει τις κεντρικές διοικητικές της υπηρεσίες.

Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις θα σηματοδοτήσουν, όπως σημειώνουν κύκλοι της ΔΕΗ, τη στροφή της επιχείρησης στις «πράσινες» δραστηριότητές της. Θα είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης και πιθανότατα θα ηλεκτροδοτείται με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στο χώρο των 18 στρεμμάτων η επιχείρηση θα φιλοξενήσει πρότυπο κατάστημα με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα διαθέτει στην αγορά. Θα αποτελέσει το πιλοτικό σημείο πώλησης για νέα προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και για την εφαρμοζόμενη εμπορική της πολιτική. Χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ διαπίστωσε κατόπιν μελέτης ότι είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά η επιλογή της να μισθώσει μακροχρόνια τον χώρο του πρώην στρατοπέδου και να κατασκευάσει νέες κτιριακές εγκαταστάσεις από το να διατηρήσει την έδρα της στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Η ΔΕΗ θα έχει επίσης κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της μίσθωσης το δικαίωμα καταβολής ενοικίου με προνομιακούς όρους. Κι αυτό καθώς, όπως εξηγείται στους όρους του διαγωνισμού, «λόγω των ουσιωδών αναγκαίων δαπανών που θα απαιτηθούν από τον μισθωτή για την ανοικοδόμηση - ανακατασκευή - μετεγκατάσταση των μονάδων και υπηρεσιών αλλά και του κόστους της επένδυσης και αδειοδότησης». Ετσι παρέχεται σ' αυτόν το δικαίωμα μη καταβολής του μισθώματος για το πρώτο έτος της μίσθωσης και για τα επόμενα τέσσερα έτη της μίσθωσης του ακινήτου με την καταβολή του 50% του μισθώματος του ακινήτου (από το δεύτερο μέχρι τον πέμπτο μισθωτικό χρόνο θα καταβάλλει το 50% του μισθώματος), προκειμένου να συμψηφιστούν οι δαπάνες του μισθωτή για τη μετεγκατάσταση των μονάδων και υπηρεσιών καθώς και το όποιο κόστος επένδυσης.

Επιπλέον η δημόσια εταιρεία θα αναλάβει εξ ολοκλήρου να καλύψει με μέριμνά της και με δικές της αποκλειστικά δαπάνες το κόστος της μετεγκατάστασης και λειτουργίας των στρατιωτικών μονάδων και λοιπών υπηρεσιών που εδρεύουν σήμερα στο στρατόπεδο. Η εκκένωση του στρατοπέδου «Αντισυνταγματάρχη Πεζικού Πλέσσα Μιχαήλ» θα πραγματοποιηθεί εντός αποκλειστικής προθεσμίας 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΤΕΘΑ και της ΔΕΗ.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από