Με φειδώ γίνεται η προμήθεια των φαρμακείων της Αττικής με χειρουργικές μάσκες, καθώς αφενός τα αποθέματα σταδιακά μειώνονται και αφετέρου η ελεγχόμενη διάθεση στην αγορά βάζει φρένο στην επιχείρηση «σκούπα» από Κινέζους, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα αγοράζουν μεγάλες ποσότητες από τα φαρμακεία της γειτονιάς και έπειτα τις εξάγουν.

Οπως περιγράφει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος, παρότι προχθές το πρωί έκανε παραγγελία για 500 τεμάχια, έλαβε 100. «Και σήμερα επισκέφτηκαν το φαρμακείο μου Κινέζοι αλλά αρνήθηκα να τους πουλήσω», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Επιμερισμός

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Διονύση Ευγενίδη να επισημαίνει ότι «προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Ομως, γίνεται επιμερισμός στις διαθέσιμες προμήθειες στα φαρμακεία, ώστε να μην υπάρχουν κενά στην αγορά».

Πάντως και όπως προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΔΣ του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής, Ανδρέας Γαλάνης, δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος όγκος χειρουργικών μασκών παράγεται στην Κίνα – σημειωτέων ότι ορισμένα εργοστάσια έχουν έδρα την Ουχάν, την πόλη όπου εντοπίστηκε πρώτα ο 2019-cCoV, το επόμενο διάστημα είναι πιθανόν να απορρυθμιστεί ή αγορά.

«Οι εισαγωγείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν θα μπορέσουν το επόμενο διάστημα να προμηθευτούν επαρκείς ποσότητες, ούτε γνωρίζουμε εάν οι Κινέζοι είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες όχι μόνον εντός της χώρας τους αλλά και εκτός. Αυτός είναι και ο λόγος που διερευνούν άλλες πηγές παραγωγής, όπως είναι για παράδειγμα η Γερμανία. Παρ’ όλα αυτά, οι συγκεκριμένες μάσκες είναι κατά πολύ ακριβότερες, καθώς διαθέτουν ειδικά φίλτρα», καταλήγει ο κ. Γαλάνης.

Ο ίδιος εντούτοις διαπιστώνει, ότι ο πανικός που είχε προκληθεί το περασμένο διάστημα δείχνει να μειώνεται, γεγονός που καταγράφεται και από την ελαττωμένη ζήτηση χειρουργικών μασκών από έλληνες πολίτες.

Εν τω μεταξύ, παγκοσμίως η ζήτηση είναι 100 φορές υψηλότερη σε σύγκριση με το κανονικό και συνεπακόλουθα οι τιμές είναι 20 φορές υψηλότερες.

«Οταν οι προμήθειες είναι ελλιπείς και η ζήτηση υψηλή, τότε ενδέχεται να παρουσιάζονται κακές πρακτικές όπως η συσσώρευση προκειμένου οι προμήθειες να πωλούνται σε υψηλότερες τιμές και για αυτό κάνουμε έκκληση για αλληλεγγύη» τόνισε πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμούς Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Ο ίδιος δε, κάλεσε τις χώρες και τις εταιρείες «να εργαστούν με τον ΠΟΥ για να διασφαλίσουν τη δίκαιη και ορθολογική χρήση των προμηθειών και την εξισορρόπηση της αγοράς. Εχουμε όλοι το δικό μας μερίδιο ευθύνης για να κρατήσουμε ο ένας τον άλλο ασφαλή».

Καταγγελίες για αισχροκέρδεια

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, παραθέτοντας παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία «προκύπτουν αυξήσεις στις τιμές έως και 300%».

Οπως δε, διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, τα κόστη για την προμήθεια χειρουργικών μασκών έχουν αυξηθεί «σε νοσοκομεία που αγοράζουν εκτός σύμβασης ή σε νοσοκομεία που δεν έχουν καθόλου συμβάσεις και είναι πολλά… Μάλιστα, όλες οι εταιρείες για να δικαιολογήσουν την αισχροκέρδεια προφασίζονται ελλείψεις».

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαιώνει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και συντονίστρια διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Γεννηματάς», Ματίνα Παγώνη, τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν επάρκεια σε μάσκες.

Εντούτοις, και δεδομένης της ιδιαίτερα αυξημένης προσέλευσης ασθενών που νοσούν από τη γρίπη – γεγονός που οφείλεται και στις ελλείψεις δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – η κ. Παγώνη επιμένει ότι του χρόνου πρέπει να γίνει ακόμη πιο εντατικής προσπάθεια, ώστε να εμβολιαστούν περισσότεροι Ελληνες.

«Τα θέματα της πρόληψης και συνεπώς της εκπαίδευσης των πολιτών θα πρέπει να παραμένουν σε πρώτο πλάνο», προσθέτει η κ. Παγώνη, κάνοντας παράλληλα έκκληση στους πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν έστω και καθυστερημένα.