Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προβλέπονται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών να πριμοδοτήσει με περίπου 1,8 δισ. ευρώ τη μισθωτή μεσαία τάξη, μέσα στο 2021.

Το οικονομικό επιτελείο θα προετοιμάσει από τώρα ένα «σενάριο φοροελαφρύνσεων» για το 2021, το οποίο θα ενσωματώσει στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής, το οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα.

Το 1,8 δισ. ευρώ πρόκειται για διατεθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, κυρίως στη χρηματοδότηση της πλήρους κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρο που απαιτεί περίπου 1,16 δισ. ευρω, και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον δύο ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο επόμενο έτος.

Σημειώνεται πως, μαζί με τη μείωση που θα γίνει φέτος τον Ιούνιο, η συνολική μείωση θα φτάσει στις 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Αυξήσεις αποδοχών έως και 4%

Με το πλάνο αυτό αναμένεται να επιτευχθεί αύξηση καθαρών εισφορών έως και 4% σε εκατομμύρια μισθωτούς λόγω της μείωσης των κρατήσεων τόσο από φόρους όσο και από ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Ως αύξηση των καθαρών αποδοχών σε δύο δόσεις θα αποτυπωθεί στους μισθωτούς.

Η πρώτη δόση θα γίνει φέτος τον Ιούνιο –οπότε και θα ενεργοποιηθεί η πρώτη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών- ενώ η δεύτερη δόση θα γίνει με την καταβολή του μισθού του Ιανουαρίου 2012 με την ταυτόχρονη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Πότε θα ψηφιστεί

Το πακέτο των μέτρων το 2021 θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2021 μαζί με τον προϋπολογισμό του έτους.

Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει η Ελλάδα να έχει διασφαλίσει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο ύστερα από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Το 1,8 δισ. ευρώ που θα είναι το όφελος της μεσαίας τάξης, θα ενισχύσει ισόποσα την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, καθώς το όφελος θα φανεί από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, μέσα από τη μείωση των κρατήσεων.