Τέλος στο βραβευμένο πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις» βάζει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με καταγγελία της Ανεξάρτητης Ενωτικής Εκκίνησης Εκπαιδευτικών.

Η αναστολή του προγράμματος αυτού γίνεται την ίδια περίοδο που η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε ότι δρομολογείται η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία.

Το πρόγραμμα «Παίζω με τον Φρίξο»

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από μια συγγραφική ομάδα νηπιαγωγών και δασκάλων στο Ρέθυμνο, με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ανεπιθύμητων κυήσεων, αλλά και για την αποτροπή σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, αλλά και των φαινομένων παιδεραστίας.

Εφαρμοζόταν ανελλιπώς κάθε σχολική χρονιά από το 2015 σε παιδιά του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου.

Το 2019, ο «Φρίξος» έλαβε το παγκόσμιο βραβείο αριστείας και καινοτομίας εκπαιδευτικού προγράμματος σεξουαλικής αγωγής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας.

Η καταγγελία

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Ενωτική Εκκίνηση Εκπαιδευτικών, τον Ιανουάριο του 2020, στα μέσα της σχολικής χρονιάς, με πολιτική απόφαση, έγινε αναστολή του προγράμματος και παραπέμφθηκε σε επανεξέταση από τη νέα διοίκηση του ΙΕΠ.

«Σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσουμε ότι παράγοντες της εκκλησίας έκαναν, την προηγούμενη περίοδο,  παρεμβάσεις για τέτοια προγράμματα και υπήρξε σχετική αρθρογραφία σε εκκλησιαστικά site που έκαναν λόγο, από τον Νοέμβριο,  για “απαράδεκτο πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για νήπια” αναφερόμενοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα…», σημειώνεται.

Στην καυστική ανακοίνωση, αναφέρεται και το πρόσφατο φιάσκο με την πρόσκληση από το υπουργείο Παιδείας σε εκδήλωση (παρα)θρησκευτικής οργάνωσης, η οποία ανακλήθηκε άρον-άρον.

«Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να σταματήσει να “παίζει” με τους θεσμούς και να κάνει “χατίρια” σε διάφορα συμφέροντα, και να εστιάσει στην ουσιαστική παροχή ολόπλευρης μόρφωσης και ανάπτυξης των μαθητών μας. Την καλούμε να “ξεπαγώσει” άμεσα τις διαδικασίες για την εφαρμογή του προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης “Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις” την τρέχουσα σχολική χρονιά που ήδη διανύουμε. Την καλούμε επίσης να εξηγήσει στην εκπαιδευτική κοινότητα, και συνολικά στην κοινωνία, τους λόγους για τους οποίους απέσυρε το πρόγραμμα και να ξεκαθαρίσει το περιεχόμενο και τους στόχους της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά (2020-21)», καταλήγει η Ανεξάρτητη Ενωτική Εκκίνηση Εκπαιδευτικών.