Το Προσφυγικό συνεχίζει να αποτελεί τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» της κυβέρνησης καθώς βλέπει ότι αδυνατεί να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια, να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των Δομών στα νησιά του Αιγαίου αλλά και να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Τις τελευταίες ώρες εκατοντάδες πρόσφυγες στη Μόρια μην αντέχοντας άλλο τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν στον καταυλισμό της Μόριας προχώρησαν σε συγκεντρώσεις και πορείες ζητώντας το αυτονόητο.

Γυναίκες και μικρά παιδιά με πλακάτ που έγραφαν «Freedom» βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας μεταξύ άλλων επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. σε αυτούς τους ανθρώπους ήταν η ρίψη χημικών και η διάλυση ακόμη και της χθεσινής ειρηνικής συγκέντρωσης.

Χθες, το βράδυ, πρόσφυγες, μέλη ΜΚΟ, αριστεριστές και ομάδες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική πορεία διαμαρτυρίας λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας, στην Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης.

Οπως μεταδίδει το lesvospost.com, λίγο μετά τις 23:00, μέλη ΜΚΟ, μετανάστες και αντιεξουσιαστές με πορεία βρέθηκαν στην Επάνω Σκάλα όπου διαμαρτυρήθηκαν για τις επιθέσεις των ΜΑΤ σε βάρος τριών μεταναστών και τους κάτοικους της Μόριας.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

Τελικά, η αστυνομία άφησε τους συγκεντρωμένους να πραγματοποιήσουν πορεία από την παλιά αγορά προς την πλατεία Σαπφούς.

Αρχικά, κλούβα της αστυνομίας τους είχε σταματήσει, κλείνοντας τον δρόμο στην Επάνω Σκάλα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε όλη την προκυμαία.

Έλεγχοι και επιθέσεις κατά προσφύγων

Τα ακραία στοιχεία στη Μυτιλήνη δεν άργησαν να πιάσουν δουλειά. Σύμφωνα με καταγγελίες ακροδεξιές ομάδες παρακάμπτοντας την παρουσία της Αστυνομίας, έδωσαν ραντεβού στην άνω είσοδο του χωριού όπου είχε τοποθετηθεί διμοιρία των ΜΑΤ, μετά από αίτημα κατοίκων.

Όπως κατήγγειλαν στην ιστοσελίδα stonisi.gr  επώνυμα, κάτοικοι της Μόριας μπήκαν στο χωριό την ώρα που ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση κατοίκων στην αίθουσα της κοινότητας και φέρονται να έσπασαν ένα αυτοκίνητο ΜΚΟ, και να πέταξαν ντομάτες κατά ντόπιων που δεν συμμετείχαν στη συγκέντρωση.

Το βράδυ της Δευτέρας άλλοι της ίδιας ομάδας ακραίων στοιχείων φέρονται να μετέβησαν σε στάση στο κέντρο της Μυτιλήνης και να τραμπούκισαν πρόσφυγες.

Χθες, το απόγευμα ξεκίνησαν ανθρωποκυνηγητό στα στενά του χωριού, έχοντας κινούμενους στόχους, όπως είχαν προαναγγείλει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πάντα, πρόσφυγες και μετανάστες, επιδεικνύοντας δύναμη.

«Άλλοθι» στις εν λόγω ενέργειες ήταν το ότι η διαδήλωση Αφγανών το απόγευμα της Δευτέρας, πέρασε μέσα από το χωριό και όχι από τους κεντρικούς δρόμους. «Πάλι με την ανοχή της Αστυνομίας, αν όχι καθ υπόδειξή της» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Σοκ από την αστυνομική βία

Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν μετά τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών δυνάμεων στη Μυτιλήνη προκαλούν σοκ.

Χαρακτηριστικό της βιαιότητα της αστυνομίας, ακόμα και εναντίον μικρών παιδιών φαίνεται στις εικόνες που κυκλοφορούν στα social media αλλά και από τα πρακτορεία.

Παιδιά να κλαίνε και άντρες και γυναίκες να χάνουν τις αισθήσεις τους, μετά τις ρίψεις των χημικών –σύμφωνα με καταγγελίες, μια γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από κρίση πανικού.

Τροπολογία για τις ΜΚΟ

Από την πλευρά της η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε τροπολογία στη Βουλή για τον έλεγχο των ΜΚΟ και την θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης σε δήμους με δομές φιλοξενίας, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ,

-θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων,

-επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστατευτικού προβλήματος.