Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός που παρουσιάστηκε στην κινεζική πόλη Ουχάν και πλέον διαθέτει αρκετά μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και από τον SARS.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, τα θύματα από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας, έφτασαν τα 132. Μάλιστα τα κρούσματα άγγιξαν τα 5.974, ενώ την ίδια ώρα η κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας τονίζει πως άλλα 9.239 ύποπτα δείγματα βρίσκονται υπό εξέταση.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Πεκίνου ότι είναι σε θέση να περιορίσει την επιδημία, έντονη ανησυχία έχει προκληθεί με τα κρούσματα που υπάρχουν σε πάνω από 12 χώρες του εξωτερικού, παρά τα δραστικά μέτρα πρόσληψης που έχουν παρθεί.

Ωστόσο παρ΄όλο που έχει περάσει ένα αρκετά μεγάλο διάστημα από τότε που αρχίσαμε να ασχολούμαστε με τον κοροναϊό, οι επιστήμονες αναφέρουν ουσιαστικά πως τα… χειρότερα έρχονται.

Αξιωματούχοι στο Πεκίνο: Θα αυξηθούν τα κρούσματα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στο Πεκίνο και ο κίνδυνος μόλυνσης εκεί αυξάνονται, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της πρωτεύουσας καθώς το ξέσπασμα της επιδημίας επεκτείνεται εκτός του επίκεντρου στην κεντρική πόλη Ουχάν.

Ο Πανγκ Σινγκούο, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών της πόλης του Πεκίνου, έκανε τα σχόλια αυτά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μέχρι τώρα το Πεκίνο έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο ενός ανθρώπου και 102 κρούσματα του ιού.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας έκανε έκκληση να ενισχυθεί η παραγωγή λαχανικών προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια της προσφοράς και η σταθερότητα των τιμών εν μέσω του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού.

Το υπουργείο προέτρεψε επίσης τα αγροκτήματα να αυξήσουν την παραγωγή λαχανικών που αναπτύσσονται γρήγορα προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της αγοράς, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Ρώσος ειδικός: Θα συνεχίσει να διαδίδεται για ακόμη 2 εβδομάδες

Ο κοροναϊός 2019-nCoV θα συνεχίσει να διαδίδεται για άλλες δύο εβδομάδες, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Σεργκέι Νετέσοφ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιο-Νανοτεχνολογίας, Μικροβιολογίας και Ιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή έχει ως εξής… ο ιός είναι λιγότερο παθογόνος από εκείνον που προκάλεσε την άτυπη πνευμονία το 2003, καθώς το ποσοστό των θανάτων είναι μικρότερο από 5%. Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πιθανό να αυξηθεί για άλλη μία ή δύο εβδομάδες», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον Νετέσοφ, η Ρωσία έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και η ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη απ’ ό,τι ήταν στη διάρκεια του ξεσπάσματος της άτυπης πνευμονίας το 2003. «Αυτός ο ιός είναι πολύ διαφορετικός από τον ιό της γρίπης επειδή η περίοδος επώασής του είναι μεγαλύτερη και γι’ αυτό μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που είναι φορείς του ιού, αλλά δεν έχουν ακόμη ασθενήσει», εξήγησε ο ειδικός.

Ψάχνουν για εμβόλιο

Πρώτη προσπάθεια στην Αυστραλία

Ομάδα επιστημόνων στην Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι καλλιέργησε με επιτυχία μια εργαστηριακή εκδοχή του νέου κοροναϊού, η οποία είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε εκτός Κίνας, σημειώνοντας ότι το επίτευγμα αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να επιταχυνθεί η δημιουργία εμβολίου.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Λοιμώξεων και Ανοσίας Πίτερ Ντόχερτι στην Μελβούρνη ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν το δείγμα αυτό, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν ασθενή που είχε προσβληθεί, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και σε εργαστήρια στον κόσμο.

«Αυτό είναι ένα βήμα, είναι ένα κομμάτι του παζλ με το οποίο συμβάλαμε», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου αυτού Μάικ Κάτον σε δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι η εξέλιξη αυτή από μόνη της δεν θα αντιστρέψει την πορεία των γεγονότων στην μάχη κατά του νέου ιού.

Ρωσία-Κίνα ενώνουν τις δυνάμεις του για Παρασκευή εμβολίου

Η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται από κοινού για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού και το Πεκίνο έχει παραδώσει το γονιδίωμα του ιού στη Μόσχα, ανέφερε σήμερα το ρωσικό προξενείο στην πόλη Γκουανγκζού της Κίνας.

«Ρώσοι και Κινέζοι ειδικοί έχουν ξεκινήσει την παρασκευή ενός εμβολίου», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το προξενείο.

Η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Ωστόσο η Μόσχα έχει ξεκινήσει να ελέγχει όλους τους Ρώσους τουρίστες που επιστρέφουν από την Κίνα ώστε να εντοπίσει πιθανά κρούσματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας των καταναλωτών.

Η υπηρεσία ξεκίνησε να διενεργεί τους ιατρικούς ελέγχους την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η ίδια.

Τέρμα τα αστεία για τις αεροπορικές εταιρίες-Πρωτόγνωρα μέτρα

Τι θα ισχύσει για γεύματα-κουβέρτες- περιοδικά

Οι επιβάτες σε κάποιες πτήσεις προς την Κίνα θα πρέπει να αρκεστούν σε αεροπορικά ταξίδια όπου δεν θα προσφέρονται ζεστά γεύματα, κουβέρτες και εφημερίδες, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες ενισχύουν τα μέτρα προστασίας του πληρώματος και των επιβατών από τον κοροναϊό, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 130 ανθρώπους στη χώρα.

Σε μια προσπάθειά της να περιορίσει την εξάπλωση του νέου ιού μειώνοντας την επαφή μεταξύ ανθρώπων η αεροπορική εταιρεία της Ταϊβάν China Airlines ανέφερε ότι ενθαρρύνει τους επιβάτες να παίρνουν στις πτήσεις τα δικά τους μπουκάλια με ροφήματα και ότι θα περιορίσει τα επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα αντικαθιστώντας τα με μιας χρήσης.

Η China Airlines και η τοπική θυγατρική της, η Mandarin Airlines, σταμάτησαν από την Δευτέρα να προσφέρουν στις πτήσεις τους ζεστά γεύματα και αντικατέστησαν τα τραπεζομάντηλα και τις υφασμάτινες πετσέτες με χαρτοπετσέτες στις πτήσεις τους στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ.

Επίσης σταμάτησαν να παρέχουν στους επιβάτες κουβέρτες, μαξιλάρια, πετσέτες, περιοδικά και εφημερίδες, ενώ τα αναψυκτικά και τα ακουστικά μιας χρήσης παρέχονται μόνο εάν ζητηθούν.

«Η θήκη στην πλάτη του καθίσματος θα περιέχει μόνο την χαρτοσακούλα και το εγχειρίδιο ασφαλείας του αεροσκάφους», ανακοίνωσε η Tigerair Taiwan, μια αεροπορική εταιρεία που επίσης ανήκει στον όμιλο της China Airlines προσθέτοντας ότι δεν θα διατίθενται επίσης προϊόντα duty-free.

Η Thai Airways απολυμαίνει ψεκάζοντας την καμπίνα των επιβατών και το πιλοτήριο σε όλες τις πτήσεις που επιστρέφουν από την Κίνα και από προορισμούς υψηλού κινδύνου.

«Επειδή προβάλλουμε ταινίες στις πτήσεις μας, κάτι που σημαίνει ότι οι επιβάτες και το πλήρωμα αγγίζουν όλη την ώρα τις οθόνες LCD, απολυμαίνουμε εις βάθος όλα τα αεροσκάφη πριν από κάθε αναχώρηση», δήλωσε ένα στέλεχος της εταιρείας σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε η εταιρεία και δείχνει το προσωπικό της με ειδικές στολές διαχείρισης επικίνδυνου υλικού να ψεκάζει την καμπίνα αεροσκάφους συγκέντρωσε επαίνους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προσπάθεια που καταβάλλεται παρότι κάποιοι πανικοβλήθηκαν βλέποντάς το.

«Προτείνω να σταματήσουν όλες οι πτήσεις από την Κίνα για τουλάχιστον 30 με 60 ημέρες. Αυτό δεν θα καταστρέψει την οικονομία. Η ζωή των πολιτών είναι πιο σημαντική τώρα σε σχέση με την αποκαλούμενη οικονομία», σχολίασε ο Τζον Όνεστι, ένας χρήστης του Facebook.

Η Ταϊλάνδη, ο δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών για τους Κινέζους, δέχτηκε 11 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες τον περασμένο χρόνο. Αλλά με 14 κρούσματα του νέου κοροναϊού, είναι η δεύτερη πιο πληγείσα χώρα εκτός Κίνας.

Άλλες αεροπορικές εταιρείες, περιλαμβανομένων της Singapore Airlines και της εταιρείας του Χονγκ Κονγκ Cathay Pacific, επιτρέπουν στο πλήρωμά τους να φοράνε τις ιατρικές μάσκες στις πτήσεις στην Κίνα, ενώ η American Airlines παρέχει μαντιλάκια για την απολύμανση των χεριών στις αεροσυνοδούς και στους ιπτάμενους φροντιστές για να χρησιμοποιούν σε όλες τις πτήσεις προς την Κίνα.

Κάποιες εταιρείες λαμβάνουν ακόμη πιο δραστικά μέτρα με ματαιώσεις πτήσεων.

Η χαμηλού κόστους εταιρεία της Νότιας Κορέας Air Seoul ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις προς την Κίνα εξαιτίας της ανησυχίας των ταξιδιωτών για τον κοροναϊό, ενώ η United Airlines θα πράξει το ίδιο για 24 πτήσεις από τις ΗΠΑ προς το Πεκίνο, το Χονγκ Κονγκ και την Σανγκάη, για το διάστημα 1 με 8 Φεβρουαρίου, εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης της ζήτησης.

Τέσσερα κρούσματα και στην Γερμανία

Τρία επιπλέον κρούσματα του νέου κοροναϊού καταγράφηκαν στη Βαυαρία, όπου εντοπίστηκε και το πρώτο κρούσμα σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας.

«Αυτοί οι ασθενείς είναι επίσης εργαζόμενοι στην εταιρεία του Στάρνμπεργκ, όπου εργάζεται ο άνθρωπος που ταυτοποιήθηκε πρώτος», διευκρινίζει το υπουργείο σε δελτίο Τύπου.

Προστίθεται ότι άλλοι 40 υπάλληλοι της εταιρείας έχουν βρεθεί ότι είχαν «στενή επαφή» με τον πρώτο ασθενή.

Θα υποβληθούν σε εξετάσεις την Τετάρτη.

Τέταρτο κρούσμα στη Γαλλία – Επιστρέφουν Ευρωπαίοι πολίτες από την Ουχάν

Το τέταρτο κρούσμα του νέου κοροναϊού επιβεβαιώθηκε στη Γαλλία. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο Κινέζο τουρίστα που βρίσκεται σε «σοβαρή κατάσταση», ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής Υγείας.

Ο άνδρας που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Παρισιού ήλθε από την επαρχία Χουμπέι, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα θύματα στην Κίνα και τώρα νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, συμπλήρωσε ο Ζερόμ Σαλμόν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

 Η Άγκυρα θα απομακρύνει πολίτες της από την Ουχάν

Η Τουρκία θα απομακρύνει τις ερχόμενες μέρες 32 πολίτες της και τις οικογένειές τους από την πόλη στην κεντρική Κίνα Ουχάν, το επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Κίνα, την ώρα που ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο ιό αυξήθηκε σε 132 στην Κίνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της Κίνας να περιορίσει την εξάπλωση του κοροναϊού, αλλά οι ανησυχίες αυξάνονται καθώς οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν από 1.459 σε 5.974.

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία απομάκρυναν σήμερα αεροπορικώς τους πολίτες τους από την Ουχάν.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Κίνα Εμίν Ονέν δήλωσε στο δίκτυο NTV ότι η Τουρκία έχει κάνει τις αιτήσεις που απαιτούνται στις κινεζικές αρχές για να μπορέσει να απομακρύνει τους 32 πολίτες της και πρόσθεσε ότι κανένας από αυτούς δεν έχει διαγνωσθεί με τον ιό.

«Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με όλους τους πολίτες μας», συμπλήρωσε ο Ονέν. «Θα τους φέρουμε πίσω το ταχύτερο δυνατό (…) με ένα αεροπλάνο με ιατρικό ή παρόμοιο εξοπλισμό. Σίγουρα θα υπάρξει κάποια καραντίνα όταν προσγειωθούν στην Τουρκία», πρόσθεσε.