Πολυμελής συμμορία αλλοδαπών οι οποίοι, σύμφωνα με την αστυνομία, ζούσαν αποκλειστικά από κλοπές και ληστείες σε βάρος πολιτών και τουριστών στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και από εμπόριο ναρκωτικών, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής.

Μετά την οργανωμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα Τμήματα Ασφαλείας Ακροπόλεως και Καλλιθέας και τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε. και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., συνελήφθησαν συνολικά 15 άτομα, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλοι έξι συνεργοί τους. Σε βάρος των περισσότερων, όπως έγινε γνωστό, έχουν σχηματιστεί στο παρελθόν πάνω από 100 δικογραφίες για παρόμοια αδικήματα.

Τα μέλη της σπείρας, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, δραστηριοποιούνταν με κλοπές και ληστείες εδώ και περίπου έναν χρόνο (από τον περασμένο Φεβρουάριο) στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών, με μεγαλύτερη συχνότητα στα Εξάρχεια, το Σύνταγμα, τον Άγιο Παντελεήμονα και τις περιοχές Ομόνοιας, Ακρόπολης, Νέου Κόσμου και Κυψέλης. Παράλληλα, η δράση τους έχει εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές, όπως στο Παγκράτι, το Χαλάνδρι και τον ‘Αγιο Δημήτριο.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα εξιχνιάστηκαν 20 κλοπές από οχήματα, 21 κλοπές τσαντών και πορτοφολιών από διερχόμενους, 3 κλοπές από γραφεία και οικίες, καθώς και 2 ληστείες σε πεζούς.

Παράλληλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δραστηριοποιούνταν καθημερινά και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, χρησιμοποιώντας ως «καβάτζα» δωμάτια ξενοδοχείου στο κέντρο της πόλης.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., σε βάρος τους έχουν σχηματιστεί περισσότερες από 100 δικογραφίες, έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας στερούμενοι παντελώς των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων και νομιμοποιητικών εγγράφων για την εδώ παραμονή τους, έδιναν διαφορετικά στοιχεία και διευθύνσεις κάθε φορά που συλλαμβάνονταν και φαίνεται ότι δεν εργάζονταν.

Οι συλληφθέντες είναι υπήκοοι Αλγερίας, Μαρόκου, Αιγύπτου, Ιράν, Ιράκ, Συρίας και κάποιοι Παλαιστίνιοι. Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι ρέπλικα, χρηματικά ποσά, κοσμήματα, διαρρηκτικά εργαλεία και ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης περίπου ενός κιλού.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, ληστείες και διακεκριμένες κλοπές, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά, και οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος τους παρέπεμψε σε ανακριτή, ενώ από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών συνεχίζονται οι έρευνες για τη διακρίβωση όλου του εύρους της εγκληματικής τους δράσης.

Εκτός από την παραπάνω συμμορία, από τις αστυνομικές αρχές αναζητούνται για να συλληφθούν εννέα ακόμη αλλοδαποί, μέλη άλλης συμμορίας, που διέπραττε επίσης συστηματικά κλοπές και ληστείες με ιδιαίτερη σκληρότητα στην περιοχή των Εξαρχείων. Για τους παραπάνω έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από τον αρμόδιο ανακριτή, με βάση προανακριτικό υλικό που υποβλήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Εξαρχείων.