Στην Αθήνα προσγειώθηκε λίγο μετά τις 8 ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ.

Η έλευση του Χαφτάρ στην Αθήνα γίνεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.

Ο Λίβυος στρατάρχης, ο οποίος θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, θα φτάσει στην Αθήνα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, ενώ η έλευσή του στην πρωτεύουσα δεν ανακοινώθηκε, για λόγους ασφαλείας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα Πέμπτη δεν θα υπάρξουν συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή στις 09:20 το πρωί με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στη συνέχεια, στις 13:00 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, ενώ οι πληροφορίες θέλουν να έχει συνάντηση και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αποψινή συνέντευξή του είχε προϊδεάσει πως επίκειται μια μεγάλη διπλωματική πρωτοβουλία, ερωτηθείς για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου.

Ήδη, από τις 24 Δεκεμβρίου 2019 ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (MLNA), καθώς και τα λιβυκά μέσα, είχαν αναφέρει ότι ο στρατάρχης είχε την πρόθεση να επισκεφτεί την Αθήνα. Ωστόσο, τότε το υπουργείο Εξωτερικών είχε διαψεύσει την πληροφορία.

Δυσαρέσκεια Χαφτάρ για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;» ανέφερε σε μήνυμά του ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), οι δυνάμεις με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του GNA, που ελέγχει την κυβέρνηση της Τρίπολης και υποστηρίζεται από την Τουρκία, σχολίασε για την απουσίασα της Ελλάδας ότι «δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό».

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι ο στρατάρχης Χάφταρ, διοικητής του δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύτηκε στην εφαρμογή εκεχειρίας στη χώρα.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, συγκεκριμένα, ο Μάας δήλωσε για τον Χαφτάρ, μετά την αποτυχία στις συνομιλίες της Μόσχας: «Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι ο Χαφτάρ δεσμεύεται σε εκεχειρία στη χώρα, επιβεβαίωσε, ακόμη, με tweet το γερμανικό ΥΠΕΞ.