Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Ουάσιγκτον στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της «βαθιάς προσωπικής απόφασής» του, όπως ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει την επιλογή του προσώπου που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η λύση του γρίφου για τον επόμενο ένοικο της Ηρώδου Αττικού αναμένεται μετά το πρωθυπουργικό ταξίδι στις ΗΠΑ, πιθανώς έως τις 25 Ιανουαρίου. Και αυτό γιατί οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν μετά τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θεωρούνται κομβικές για την επίσημη ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, όπως εκτιμούν οι γνωρίζοντες, υπενθυμίζοντας ότι στο οβάλ γραφείο θα τεθούν και τα εθνικά θέματα.

«Ολα στην ώρα τους» επιμένουν οι τακτικοί συνομιλητές του Μητσοτάκη, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους, με κατηγορίες για «μικροπολιτικούς τακτικισμούς» και για «επικοινωνιακή ελαφρότητα». Αντιθέτως από το Μαξίμου θεωρούν ότι τα κλειστά πρωθυπουργικά χαρτιά δεν πληγώνουν το κύρος του θεσμού του Προέδρου και ότι εκτεθειμένος βγαίνει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ που «υποβιβάζει σε αντικείμενο κομματικών αψιμαχιών το θέμα της προεδρικής εκλογής».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά δείχνει προσπάθεια να ακολουθήσει τον δρόμο της πολιτικής συνέπειας και, επικοινωνιακά, να διαχωρίσει τη στάση της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα επιλέγει χαμηλότερους τόνους, επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι δεν θα συναινέσει σε πρόσωπο που δεν προέρχεται από την Κεντροαριστερά ενώ είχει σπεύσει να βάλει στο κάδρο τους τρεις πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου. Για τον Σημίτη και τον Παπανδρέου είναι αμφίβολο αν μπήκαν ποτέ στη λίστα Μητσοτάκη, όπως σχολιάζουν αρμόδιες πηγές.

Δύο δεδομένα

Το σίγουρο είναι ότι με τη συνταγματική αλλαγή έχει αποφευχθεί το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με αφορμή την προεδρική εκλογή. Και για τον Πρωθυπουργό παραμένουν δύο δεδομένα: δεν θέλει να εκλέξει μόνος του τον Πρόεδρο και το προτεινόμενο πρόσωπο θα πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους. Πέραν αυτών το «μυστήριο»… του βουνού – αφού στην πρωθυπουργική εκδρομή στο Μέτσοβο οριστικοποιήθηκε η short list ονομάτων – δεν έχει λυθεί, αντιθέτως πύκνωσε από την πρόσφατη αναφορά Μητσοτάκη ότι η εισήγησή του θα φέρει σε δύσκολη θέση έναντι της κοινωνίας τα πολιτικά κόμματα, αναγκάζοντάς τα «να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν».

Για πολλούς η συγκεκριμένη φράση πιθανόν σηματοδοτεί την πρόθεση για μη ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, στον οποίο επιμένει εμφατικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που «μεταφράζουν» την επιθετική στάση του Αλέξη Τσίπρα και την εμμονή του σε δεύτερη θητεία του νυν Προέδρου ως προσπάθεια δημιουργίας πολιτικών προβλημάτων στον Πρωθυπουργό με αναταραχή στο εσωτερικό της ΝΔ.

Στα πολιτικά πηγαδάκια πέφτουν κατά διαστήματα διάφορα ονόματα – προερχόμενα είτε από τη ΝΔ είτε από την Κεντροαριστερά -, ωστόσο τελευταία συζητούνται πιο έντονα πρόσωπα με πολιτική εμπειρία από τον ευρύτερο χώρο του Κέντρου. Επιπλέον κυριαρχεί η εκτίμηση ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα της πρώτης γυναίκας Προέδρου, δίνοντας αυξημένες πιθανότητες αρχικά στη Μαρία Δαμανάκη και έπειτα στην Αννα Διαμαντοπούλου.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης «χώρισε» σε… πενήντα – πενήντα τις πιθανότητες της γυναικείας ή ανδρικής υποψηφιότητας με στενούς συνεργάτες του να μην μπορούν καν να επιβεβαιώσουν εάν ο Πρωθυπουργός επέστρεψε τελικά από το Μέτσοβο με οριστική απόφαση ή αν πράγματι η επιλογή θα κλειδώσει μετά τις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι η ονοματολογία συνεχίζεται σε επίπεδο εκτιμήσεων και μάλιστα χωρίς απαραιτήτως όλα τα πρόσωπα να έχουν βρεθεί ή να έχουν παραμείνει για πολύ στο μυαλό του Μητσοτάκη, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον καθηγητή Βασίλη Σκουρή, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο κ.ά.