Βολές κατά των προσφύγων και των μεταναστών εκτόξευσε ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος κατά την τέλεση Δοξολογίας στις Καρυές με αφορμή την επέτειο παράδοσης της Χίου από τους Οθωμανούς Τούρκους στον Ελληνικό Στρατό τον Δεκέμβριο του 1912.

Με αφορμή τις πληροφορίες για δημιουργία υπερδομής 7.000 ατόμων στο Αίπος, ο Μητροπολίτης είπε: «Ούτε μόνιμα, ούτε προσωρινά στο Αίπος οι ομογενείς των τότε κατακτητών. Η ηρωική μάχη του Αίπους, καθιστούν εμάς υπευθύνους, εκεί όπου χύθηκαν αίματα ηρώων και σκορπίστηκαν οστά ηρώων, να μην επιτρέψουμε ούτε μόνιμα, ούτε προσωρινά να ξαναπατήσουν τα πόδια των ομογενών των τότε κατακτητών».

Σημειώνεται ότι η επίθεση αυτή κατά των προσφύγων και των μεταναστών έγινε παρουσία μικρών παιδιών και του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Η δήλωση του Αλκιβιάδη Στεφανή

Μετά το πέρας της λειτουργίας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό δήλωσε στην εφημερίδα «Πολίτης» ότι βρήκε «εξαιρετικό» τον λόγο του Μητροπολίτη.

«Δεν θεωρώ τα όσα είπε ο Μητροπολίτης Μάρκος ως παρέμβαση. Ήταν εξαιρετικό αυτό που είπε ο Σεβασμιώτατος, τον οποίο τιμούμε και αγαπάμε και βεβαίως τα λαμβάνουμε υπόψη σε κάθε σκέψη και σε κάθε απόφαση που παίρνουμε», είπε συγκεκριμένα ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

Σε ό,τι αφορά το σενάριο δημιουργίας νέου κέντρου υποδοχής προσφύγων στο Αίπος, ο κ. Στεφανής δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση.

Περιορίστηκε απλά να πει ότι: «Συζητάμε με την τοπική κοινωνία, ακούμε την τοπική κοινωνία, βλέπουμε τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και με γνώμονα το καλό του ελληνικού λαού στο σχέδιο το οποίο έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς την τοπική κοινωνία.

Ακούμε την τοπική κοινωνία και θα το δείτε στη συνέχεια».