Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει υπογράψει απόφαση για έκδοση του Ρώσου υπηκόου Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως «Mr Bitcoin», στη Γαλλία.

Ο ίδιος ο Βίνικ δήλωσε διά της συνηγόρου του, Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι ξεκινά απεργία πείνας.

«Ξεκινάω ξανά απεργία πείνας γιατί η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει τα δικαιώματά μου να είμαι ζωντανός», αναφέρει ο Αλεξάντερ Βίνικ.

«Σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέδωσε θανατική ποινή μου κ ξεκινώ απεργία πείνας ξανά, γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση παραβιάζει το δικαίωμά μου να είμαι ζωντανός», λέει.

«Θα ασκήσουμε έφεση κατά της απόφασης, σήμερα έχουμε πληροφορίες ότι έχει ληφθεί αυτή η απόφαση. Δεν ξέρουμε πότε υπεγράφη. Σήμερα μας ενημέρωσαν», σημειώνει ακόμη.

Αντίδραση από τη ρωσική πρεσβεία

Σε μία σειρά από αναρτήσεις στο Twitter, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη φερόμενη απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Πληροφορηθήκαμε για το περιεχόμενο της απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης της Ελλάδος που καθορίζει την προτεραιότητα εκτέλεσης των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων για την έκδοση του Ρώσου υπηκόου κ. Αλεξάντρ Βίνικ στη Ρωσία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Στο πρώτο στάδιο ο κ. Βίνικ θα εκδοθεί στη Γαλλία. Ενημερώσαμε τη Μόσχα για αυτό. Λυπούμαστε για το γεγονός ότι το τεκμηριωμένο αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας για την ως προτεραιότητα έκδοση του Αλεξάντρ Βίννικ στη χώρα της υπηκοότητάς του αγνοήθηκε».

Η ιστορία του Mr. Bitcoin

Ο Βίνικ συνελήφθη το 2017 στη Χαλκιδική, όπου παραθέριζε, βάσει αμερικανικού εντάλματος.

Κατά το αμερικανικό κατηγορητήριο φέρεται να νομιμοποιούσε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων BTC-e.

Ο ίδιος έχει αρνηθεί επανειλημμένα αυτές τις κατηγορίες.

Πέρα από τις ΗΠΑ, αιτήματα έκδοσής του απέστειλαν προς την Ελλάδα η Ρωσία και η Γαλλία. Τρεις χώρες διεκδικούν επί δύο χρόνια τον ίδιο άνθρωπο.

Η πατρίδα του τον κατηγορεί για ξέπλυμα χρήματος από επιθέσεις κατά ρωσικών τραπεζών που είχαν μολυνθεί με τον ιό Buhtrap.

Ο Βίνικ δεν δέχεται ούτε όσα του καταλογίζουν στη Ρωσία, αλλά θεωρεί ότι μόνο εκεί θα έχει δίκαιη δίκη και είχε συναινέσει να εκδοθεί στην πατρίδα του.