Διεθνή διαγωνισμό ετοιμάζεται να προκηρύξει σε λίγες ημέρες ο Δήμος Ηρακλείου για την ανάθεση της μελέτης ανέγερσης του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην Κρήτη, το οποίο έχει αποφασίσει να κατασκευάσει.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γ. Αναστασάκη.  «Είναι θέμα ημερών να πάρουμε στα χέρια μας την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να γίνει η ανάθεση του διεθνούς διαγωνισμού και να ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει να ολοκληρώσει τη μελέτη για την κατασκευή του πολυσυζητημένου αποτεφρωτηρίου» δήλωσε ο κ. Αναστασάκης.

Πρόκειται για μια απόφαση της δημοτικής Αρχής, η οποία αναμένεται να προσφέρει εναλλακτική λύση σε ντόπιους και μετανάστες που ζουν στο νησί, οι οποίοι δεν επιθυμούν την ταφή, αλλά την καύση.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχει βρεθεί η έκταση στην οποία θα ανεγερθεί το αποτεφρωτήριο. Ανήκει στον τοπικό δήμο, αποτελείται από 45 στρέμματα, βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ν. Αλικαρνασσού, κι έχει χαρακτηριστεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως χώρος νέου νεκροταφείου, καθώς πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Επίσης έχει αποφασιστεί η εγκατάσταση να είναι χαμηλής όχλησης δραστηριότητα και να μην λειτουργεί επιβαρυντικά στο περιβάλλον, ενώ θα τηρηθούν και όλες οι προδιαγραφές που ο νόμος ορίζει σε σχέση με την τριπλή δενδροφύτευση περιμετρικά του αποτεφρωτηρίου, ώστε να υπάρχει και ένα φυσικό κάλυμμα και σε σχέση με την αισθητική διαμόρφωση του χώρου.

Να θυμίσουμε ότι το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών στην Ελλάδα λειτουργεί στη Ριτσώνα από τις αρχές Οκτωβρίου.

Με στοιχεία από την patris.gr