Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων, ολοκληρώνεται μέχρι τα μεσάνυχτα σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020, του πρώτου της κυβέρνησης της ΝΔ, μετά την επικράτηση του κόμματος στις εκλογές της 15ης Ιουλίου 2019.

Μετά το πέρας της συζήτησης, την οποία θα κλείσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία, η οποία λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του καταλόγου των ομιλητών νωρίτερα του αναμενομένου, η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί και πριν τα μεσάνυχτα.

Κόντρα στη Βουλή για την υπερφορολόγηση

Την Τρίτη, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή για το θέμα της υπερφορολόγησης.

Από επαναστάτες χωρίς αιτία, γίνατε φορομπήχτες χωρίς αιτία» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γκάφα, τη μεγαλύτερη αστοχία, από καταβολής οικονομικής πολιτικής. Αυτοκτονήσατε πολιτικά μόνοι σας! Και ακόμη δεν το έχετε καταλάβει! Ακόμη δεν έχει βρεθεί ένας από εσάς να αναρωτηθεί, γιατί ρημάξατε τον κόσμο στους φόρους. Τι το θέλατε το μαξιλάρι των 37 δισ.; Πώς ο Σαμαράς, χωρίς μαξιλάρι, δανείστηκε το Μάρτιο του 2014, με 4,9 επιτόκιο και εσείς με κοτζάμ μαξιλάρι πουπουλένιο, δανειζόσασταν ακόμη και το Μάρτιο του 2019 με 3,9; Πέντε χρόνια και 37 δισ. μαξιλάρι, για να πέσει το επιτόκιο 1%» σχολίασε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο υφυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που κληροδότησε είναι το τεράστιο έλλειμμα επενδύσεων. «Παραδώσατε την Ελλάδα τελευταία στην Ευρώπη και τέταρτη, από το τέλος, στον κόσμο» είπε ο κ. Σκυλακάκης και τόνισε ότι χωρίς κεφάλαιο και επενδύσεις, δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστικότητα, δεν μπορεί να υπάρξουν θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον.

Προσέλκυση επενδύσεων

«Η μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις είναι κίνητρο για επενδύσεις» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η οικονομική πολιτική της ΝΔ δίνει κίνητρα και γι΄αυτό θα πετύχει.

«Ο μισός δημοσιονομικός χώρος του 2020 -χώρος που εμείς δημιουργήσαμε-έχει στόχο να φέρει επενδύσεις. Και όταν η πολιτική αυτή ολοκληρωθεί, θα κάνει την Ελλάδα μια από τις πιο ανταγωνιστικές χώρες, φορολογικά, σε όλον τον ΟΟΣΑ. Θα φέρει ανάπτυξη που θα είναι σε ποσοστά που-φοβάμαι-θα κάνουν ακόμα πιο μοδάτο τον κ. Πολάκη, που μας απειλούσε χθες ότι θα βάλει και χαλκά στη μύτη, αν εμείς πετύχουμε τους στόχους μας» είπε ο υφυπουργός.

Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης για τη μεσαία τάξη, ο υφυπουργός είπε: «Ταράξατε τη μεσαία τάξη στους φόρους, και τώρα εμφανίζεστε ως όψιμοι υπερασπιστές της».