Μόλις η θερμοκρασία πέσει, μια ζεστή και νόστιμη σούπα φαντάζει το ιδανικό γεύμα. Όχι μόνο μας ζεσταίνει, αλλά παράλληλα είναι σούπερ θρεπτική, ειδικά αν είναι γεμάτη με φτωχά σε θερμίδες αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά. Όμως οι σούπες έχουν ακόμη ένα μεγάλο προτέρημα: έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και μας βοηθάνε να χορταίνουμε καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες.

Τι λέει η επιστήμη

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια βρήκαν ότι όταν ξεκινάτε το γεύμα σας με μια ολιγοθερμιδική σούπα, όπως είναι ο ζωμός κοτόπουλου με λαχανικά, θα καταλήξετε να τρώτε 20% λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό σας από ό,τι συνήθως, χωρίς να πεινάτε περισσότερο στη συνέχεια της ημέρας. Μακροπρόθεσμα, τρώγοντας 20% λιγότερες θερμίδες κάθε μεσημέρι, θα είστε σε θέση να χάσετε βάρος χωρίς καν να το έχετε προσπαθήσει ιδιαίτερα.

«Θα τρώτε όσο τρώγατε πάντα στο δείπνο σας, αφού η σούπα είναι πολύ χορταστική και δε θα σας κάνει να πεινάτε μετά από λίγο. Η σούπα θα σας χορτάσει επειδή περιέχει πολύ νερό ενώ την ίδια στιγμή έχει λίγες θερμίδες, ειδικά συγκριτικά με άλλα ορεκτικά», υποστηρίζει η Μπάρμπαρα Ρολς, επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Σούπα ή νερό πριν το γεύμα;

Προκειμένου να χορτάσετε, προτιμήστε τη σούπα αντί για ένα ποτήρι νερό πριν το γεύμα σας.

  • Ένα μπολ με λαχταριστή σούπα δείχνει σίγουρα πιο χορταστικό ορεκτικό από ένα ποτήρι με νερό
  • Η μυρωδιά και η γεύση της σούπας θα σας προσφέρει απόλαυση
  • Όταν φτάνει στο στομάχι σας, βοηθάει στην απελευθέρωση των ορμονών κορεσμού και έτσι νιώθετε χορτάτη

Πώς να φάτε τη σούπα σας για να αδυνατίσετε

*Οι σούπες με ζωμό είναι η ιδανική επιλογή όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, αφού περιέχουν λιγότερες θερμίδες, συγκριτικά με αυτές που περιέχουν κρέμα γάλακτος ή πουρέ λαχανικών

*Φροντίστε η σούπα σας να περιέχει πολλές φυτικές ίνες, δηλαδή πολλά λαχανικά, και άπαχη πρωτεΐνη, όπως στήθος κοτόπουλο ή ψάρι, για να χορτάσετε ευκολότερα

*Οι σούπες με φασόλια είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή, επειδή συνδυάζουν τις φυτικές ίνες με την πρωτεΐνη