Στα μεσαία οικογενειακά, στην οποία ανήκει και η νέα Skoda Octavia, το τσέχιμο μοντέλο πέτυχε ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις  –  και πέντε αστέρια – με επίδοση 92% στην Προστασία Ενηλίκων, 88% στην Προστασία Παιδιών, και 79% στον τομέα των Συστημάτων Ασφαλείας.

SUV και πολυμορφικά

To νέο Peugeot 2008 έλαβε πέντε αστέρια στην πλούσια έκδοση με τον πιο ενισχυμένο εξοπλισμό σε συστήματα υποβοήθησης , ενώ τέσσερα αστέρια έλαβε στην πιο απλή – βασική έκδοση.. Ειδικότερα, και χάρη στα νέα συστήματα ασφαλείας που διαθέτει στην πλούσια έκδοση, έλαβε 91% στην προστασία ενήλικων, 84% στην προστασία παιδιών, ενώ στα συστήματα ασφάλειας κυμάνθηκε από 73% έως και 93%, ανάλογα με τον εξοπλισμό.  Εύσημα για την ασφάλεια του σε όλους τους τομείς έλαβε το νέο Renault Captur, που με την ανώτερη διάκριση των πέντε αστέρων, πέτυχε  επίδοση 96% στην Προστασία Ενηλίκων, 83% στην προστασία παιδιών, 75% στους ευάλωτους χρήστες του Δρόμου και 74% στον τομέα των Συστημάτων Ασφαλείας, τομέας στον οποίο βρίθει το νέο μοντέλο.

Το μοντέλο που απογοήτευσε ήταν το Jeep Renegade που απέσπασε την βαθμολογία των 3 αστέρων. Το SUV της αμερικανικής φίρμας «έφυγε» από τα επίπονα κρας τεστ με 82% στην Προστασία Ενηλίκων, 84% στην Προστασία Παιδιών, 55% στους ευάλωτους χρήστες του δρόμου και 58% στον τομέα των Συστημάτων Ασφαλείας. Στην ίδια κατηγορία των SUV, το Ford Kuga πήρε και αυτό πέντε αστέρια, με επίδοση 92% στην Προστασία Ενηλίκων, 86% στην Προστασία Παιδιών, 82% στους Ευαίσθητους Χρήστες του Δρόμου και 73% στον τομέα των Συστημάτων Ασφαλείας.

Επίσης, το μεγάλο πολυμορφικό Seat Alhambra απέσπασε 4 αστέρια με επίδοση 89% στην Προστασία Ενηλίκων, 78% στην Προστασία Παιδιών, και 62% στον τομέα των Συστημάτων Ασφαλείας.  Πέντε αστέρια έλαβε το Subaru Forester, το Audi Q7 και το Ford Mondeo ενώ τέσσερα πήρε το Seat Sharan.

Στο βίντεο το κρας τεστ του νέου Skoda Octavia που έλαβε πέντε αστέρια.

Οι δοκιμές στα ηλεκτρικά

Η ηλεκτρική Porsche Taycan κέρδισε πέντε αστέρια, με τις εξής επιδόσεις: 85% στην Προστασία Ενηλίκων, 83% στην Προστασία Παιδιών, 70% στους Ευαίσθητους Χρήστες του Δρόμου και 73% στον τομέα των Συστημάτων Ασφαλείας.

Πέντε αστέρια πήρε και η Tesla Model X , που είναι το μοντέλο με την μεγαλύτερη επίδοση στην προστασία ενηλίκων – 98% – 94% στην κατηγορία των συστημάτων υποβοήθησης.