Μήνυμα προς την Άγκυρα ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα υπερασπιστούν την εθνική ακεραιότητα και τα δικαιώματα της Ελλάδας επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας απέστειλε την Τρίτη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης στη σκιά των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων.

Μιλώντας στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο ΓΕΝ, ο κ. Τσούνης έκανε λόγο την Τρίτη για σταθερή παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην Ανατολική Μεσόγειο ήδη υπάρχουν δύο ελληνικά πλοία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μια φρεγάτα και μια πυραυλάκατος που περιπολούν από το Λίβανο μέχρι και την Κύπρο.

Προφανώς ο αρχηγός ΓΕΝ με τη δήλωσή του εννοεί ότι αυτά τα δύο πλοία θα πρέπει να ελέγχουν για το αν θα παραβιαστούν τα ελληνικά θαλάσσια ύδατα.

«Πρέπει να κινηθούμε νοτιότερα. Ό,τι ισχύει για τις βραχονησίδες, το ίδιο ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την παραβίασή της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα για πρώτη φορά η Άγκυρα αμφισβήτησε ανοιχτά ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Στο Λονδίνο για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως προανήγγειλε, θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση. Εξάλλου, κατά τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν την Τετάρτη υπογράμμισε ότι θα θέσει όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας.