Προβληματισμό προκαλεί η είδηση της αξιοποίησης σκυλιών-ρομπότ από την αστυνομία της Μασαχουσέτης.

Πρόκειται για τα διάσημα σκυλιά-ρομπότ της αμερικανικής εταιρίας Boston Dynamics, τα οποία διατίθενται προς πώληση στο εμπόριο από τον περασμένο μήνα, που χρησιμοποιούνται όπως υποστηρίζει η αστυνομία της Μασαχουσέτης σε δοκιμαστικό πλαίσιο από τον περασμένο κιόλας Απρίλιο.

Τα σκυλιά αυτά με το όνομα Σποτ, δεν… οπλοφορούν. Οπως ανέφερε η αστυνομία της Μασαχουσέτης στο Gizmodo, οι συγκεκριμένοι σκύλοι επιστρατεύονται για να αντικαταστήσουν τους αστυνομικούς, σε πολύ επικίνδυνες αποστολές, που ενέχουν κίνδυνο για την ζωή των ανθρώπων, για παράδειγμα κατά τον έλεγχο πακέτων με ύποπτο περιεχόμενο ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης λόγω φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με δημοσιογραφική πηγή μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου, κάποιοι  από τους Σποτ αξιοποιήθηκαν σε τουλάχιστον δύο αστυνομικά περιστατικά, αν και δεν είναι σαφές ποια ήταν τα περιστατικά αυτά. Δεν είναι επίσης ξεκάθαρο εάν τα ρομπότ-σκύλοι λειτουργούσαν υπό την καθοδήγηση ανθρώπου – ελεγκτή  ή αυτόνομα, όπως δεν είναι γνωστό  πόση αυτονομία διαθέτουν τα ρομπότ κατά τη δράση τους.

«Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για το πώς και πού αυτά τα ρομποτικά συστήματα αναπτύσσονται επί του παρόντος στη Μασαχουσέτη», δήλωσε ο Κεντ Κρόφορντ, διευθυντής προγράμματος Technology for Liberty στο ACLU της Μασαχουσέτης, στο Gizmodo μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Πολύ συχνά, η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών συμβαίνει ταχύτερα από ότι αντιδρούν τα κοινωνικά, πολιτικά ή νομικά μας συστήματα. Χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερη διαφάνεια από τις κυβερνητικές υπηρεσίες, οι οποίες θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων με το κοινό σχετικά με τα σχέδιά τους για τη δοκιμή και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Χρειαζόμαστε επίσης νομοθεσία για την προστασία των πολιτικών ελευθεριών, των πολιτικών δικαιωμάτων και της φυλετικής δικαιοσύνης στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης» συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ρομπότ-βομβιστής επιστρατεύτηκε από την αστυνομία του Ντάλας το 2016, σε επιχείρηση για την εξουδετέρωση ελεύθερου σκοπευτή λίγη ώρα αφότου είχε εκτελέσει πέντε αστυνομικούς. Από την επιχείρηση αυτή, η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις, δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ ούτε εικόνες, ούτε ηχητικά.

Ο Σποτ με βάση τους κατασκευαστές του λειτουργεί με μπαταρία, η οποία διαρκεί 90 λεπτά, ενώ χάρη στην 360º κάμερα με την οποία είναι εξοπλισμένος, μπορεί να αποφύγει αποτελεσματικά όλα τα εμπόδια, που ενδέχεται να συναντήσει στην πορεία του.

Το βάρος του είναι γύρω στα 70 κιλά και διαθέτει τέσσερα πόδια, με τα οποία μπορεί να περπατάει και να τρέχει με άνεση σε διαφορετικούς τύπους εδάφους, ενώ χάρη στους ενσωματωμένους αισθητήρες που διαθέτει, κάνει αναγνώριση του ανώμαλου εδάφους και προσαρμόζει αναλόγως την κίνηση του.

Μπορεί να περπατήσει μέχρι και πέντε χιλιόμετρα, να σκαρφαλώσει σκάλες με κλίση μέχρι 45 μοίρες, ενώ είναι σε θέση να κρατάει την ισορροπία του ακόμη και σε περιπτώσεις που κάποιος επιχειρεί με κλοτσιές να τον θέσει εκτός πορείας.

Εκτός αυτού, χάρη σε ένα ειδικό εξάρτημα που διαθέτει, το οποίο μοιάζει κάπως με χέρι, μπορεί να ανοίξει και την πόρτα.

Γεύση των δυνατοτήτων του μας δίνουν τα βίντεο που ακολουθούν: