«Αμήχανη και άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση μιλώντας από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας παράλληλα πως «εμείς δείξαμε και αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «το 2016 πήραμε πρωτοβουλία για αναθεώρηση του συντάγματος, με αφετηρία μια θεμελιώδη παραδοχή: ότι το σύνταγμα ανήκει πρωτίστως σε όλους τους πολίτες, συνεπώς δεν θα έχουν λόγο μόνο τεχνοκράτες και οικονομικές ελίτ. Οι αντιδράσεις που συναντήσαμε από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις υπέκρυπταν και έναν φόβο: τον φόβο να χάσουν τον έλεγχο του συντάγματος που μονοπώλησαν επί δεκαετίες».

«Η πρόταση αναθεώρησης που καταθέσαμε το 2018 ήταν ένα σχέδιο που βάζει μπροστά τους πολίτες και τον ελληνικό λαό. Πήραμε την απόφαση να κινήσουμε τη διαδικασία της Αναθεώρησης, χωρίς μικροπολιτικούς υπολογισμούς και χωρίς τακτικισμούς. Καταθέτοντας την πρόταση είχαμε απόλυτη επίγνωση ότι παίρνουμε ένα ρίσκο, δεν είχαμε καν την απόλυτη πλειοψηφία. Αλλά γνωρίζαμε και ότι η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Χωρίς πυξίδα και σχέδιο η ΝΔ»

Στη συνέχεια εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της ΝΔ, λέγοντας πως «απέναντι στο σχέδιό μας, η αντιπρόταση της Νέας Δημοκρατίας ήταν μια αμήχανη και άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων. Ένα μνημείο βερμπαλισμού, χωρίς άξονες και κεντρική ιδέα, χωρίς ειρμό και έρμα. Εμείς δείξαμε και αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο. Η ΝΔ, αντιθέτως, απέδειξε ότι στα του Συντάγματος κινείται χωρίς πυξίδα και χωρίς σχέδιο».

«Προφανώς δεν θα υλοποιηθεί το σχέδιό μας, αλλά…»

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «το σχέδιό μας προφανώς δεν θα υλοποιηθεί, αλλά δεν μετανιώνουμε που ανοίξαμε αυτή τη διαδικασία, που ξεκινησαμε τον διάλογο για την ανάγκη προοδευτικής αναθεώρησης του συντάγματος».

«Δεν προτείνουμε εμείς, όπως κάνει η ΝΔ, την συνταγματοποίηση του πολιτικού μας προγράμματος» υπογράμμισε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «αυτό που πετύχαμε με την δική μας πρόταση, είναι να αποδείξουμε πως είμαστε μια πολιτική δύναμη συνταγματικής και θεσμικής υπευθυνότητας. Η πρότασή μας έχει βεβαίως αριστερό και προοδευτικό πρόσημο. Όμως, οι επιμέρους παρεμβάσεις που τη συγκροτούν ενέχουν το στοιχείο της συναίνεσης και του συμβιβασμού».

«Το πόσο συναινετικό είναι το σχέδιό μας αποδεικνύεται από το ότι υιοθετήσαμε ακόμα και προτάσεις που είχε κανει το 2014 η ΝΔ, π.χ. σχετικά με την εκλογή ΠτΔ», τόνισε.

«Έπρεπε να έρθει η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία για να προτείνει την κατάργηση της διατάξεων που προέβλεπαν προνομιακή ποινική μεταχείριση για υπουργούς και βουλευτές».

«Εμείς λέμε ότι τα αδικήματα των υπουργών πρέπει να παραγράφονται μετά από 15-20 χρόνια, όπως για κάθε πολίτη. Εσείς έχετε το θράσος να λέτε ότι για τα αδικήματα πριν το 15, πρέπει να μην ισχύει, δηλαδή να μπουν στο αρχείο» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και εξήγησε πως «ψάχνω να βρω με ποιο επιχείρημα το υποστηρίζετε. Η στάση σας όχι μόνο δεν είναι καθαρή, αλλά είναι θλιβερή και σκιώδης. Γιατί θλιβερή και σκιώδης ήταν και η διακυβέρνησή σας, που οδήγησε τον τόπο στη χρεοκοπία».

«Αρνείστε να στηρίξετε μια σειρά από προτάσεις μας και αυτό, όπως λένε οι ειδικοί, αναβαθμίζει τις σχετικές υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις.  Π.χ. μια διάταξη που απαγορεύει τη μετάφρασης της Αγίας Γραφής χωρίς ειδική άδεια», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Η ΝΔ απορρίπτει επίσης την πρόταση της απαγόρευσης μέσω του συντάγματος, διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού».

«Έσχατο σημείο κατάπτωσης και καιροσκοπισμού» η πρόταση για τον ΠτΔ

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «έσχατο σημείο κατάπτωσης και καιροσκοπισμού» την πρόταση της ΝΔ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ανέφερε:

«Η ΝΔ προτείνει το αδιανόητο, προτείνει Πρόεδρο μειοψηφίας, τον οποίο θα έχει αποδοκιμάσει, είτε με καταψήφιση είτε με αποχή, η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής! Δηλαδή Πρόεδρο (μονο)κομματικό. ‘Η μάλλον Πρόεδρο κομματάρχη», επεσήμανε ακόμα.

«Ψηφίζοντας σήμερα τη διάταξη για την εκλογή του ΠτΔ ακόμα και με σχετική πλειοψηφία (όσο απαιτείται και για έναν διοικητή ΔΕΚΟ) δεν σέβεστε ούτε τον θεσμό, ούτε καν την ιστορία της ΝΔ», είπε και τόνισε πως «αν αυτή η πρόταση περάσει, θα μείνει ως μαύρο στίγμα στην ιστορία του πολιτεύματός μας, αλλά και στην ιστορία της παράταξης της ΝΔ».

«Με αποκλειστική ευθύνη των βουλευτών της πλειοψηφίας, η διαδικασία που εμείς με όραμα τον συνταγματικό εκσυγχρονισμό, ξεκινήσαμε πριν ένα χρόνο, θα καταλήξει σε μια μίζερη, μια καχεκτική αναθεώρηση», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε την ομιλία του κ. Τσίπρα: