Στις 9 Νοεμβρίου του 1989, η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας αποφάσισε να επιτρέψει σε πολίτες της χώρας να περάσουν το Τείχος και να επισκεφθούν τη Δυτική Γερμανία. Η Πύλη του Βραδεμβούργου στο Τείχος άνοιξε στις 22 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, ενώ η κατεδάφιση του Τείχους ξεκίνησε επισήμως στις 13 Ιουνίου του 1990 και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 1991. Για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την έναρξη της Πτώσης του Τείχους στο Βερολίνο, παρήγγειλαν στον Αμερικανό καλλιτέχνη Πάτρικ Σίαρν (Patrick Shearn) να δημιουργήσει μια μεγάλης κλίμακας εγκαταστάση αποτυπώνοντας τις ελπίδες των πρώτων 30.000 ανθρώπων που πέρασαν τον «φράκτη».

Η εγκατάσταση «Visions in Motion (Οράματα σε Κίνηση)» τοποθετήθηκε στις 4 Νοεμβρίου μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, τοπόσημο διαχωρισμού στο παρελθόν, όπου και παρέμεινε έως τις 10 του μηνός.

Η με εμβαδόν 1.860 τετραγωνικά μέτρα εγκατάσταση, αποτελείτο από 120.000 υφασμάτινες γιρλάντες, το ένα τέταρτο των οποίων έφεραν ιδιόχειρα μηνύματα που συγκεντρώθηκαν τους μήνες πριν την τοποθέτησή της. «Το σχήμα της εγκατάστασης φέρνει στη μνήμη το σχήμα του Τείχους. Αλλά, σε αντίθεση με ένα βαρύ, αδιαπέραστο φράγμα, η “δομή” αυτή απογειώνεται» τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Poetic Kinetics, η καλλιτεχνική ομάδα του Σίαρν.

Έδρα του Πάτρικ Σίαρν είναι το Λος Άντζελες, πόλη αδελφοποιημένη με το Βερολίνο. Και το μουσείο Wende Museum του Λος Άντζελες προσκάλεσε τους κατοίκους της πόλης να συνεισφέρουν μηνύματα στην εγκατάσταση «Visions in Motion».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από