Οι επιδράσεις του αμίαντου είναι ιδιαίτερα βλαπτικές για την ανθρώπινη υγεία και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες καρκινογένεσης.

Μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι μεγάλες ποσότητες ινών αμιάντου εξακολουθούν να υπάρχουν σε υλικά που δεν έχουν απομακρυνθεί.

Για τη σοβαρότητα και την επικινδυνότητα του φαινομένου αυτού, μίλησε στην εκπομπή One Direct o Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος και Διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη το χαρακτηριστικό του αμιάντου είναι ότι δεν έχει όριο ασφάλειας, το ελάχιστο μπορεί να κάνει τη ζημιά όταν κάποιος εκτεθεί σε αυτό, επομένως θα έπρεπε να έχει αποτελέσει προτεραιότητα η απομάκρυνση των στοιχείων αμιάντου που έχουν εντοπιστεί στο Μάτι.

Χωρίς προφύλαξη, η επαφή με το υλικό αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνη γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και η σχετική διαδικασία όσον αφορά την απομάκρυνση ή κάλυψή του.\

Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η εισπνοή ινών αμιάντου στην ανθρώπινη υγεία μπορεί να είναι από μια διαρκή φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος έως εμφάνιση καρκίνου, επιδράσεις που θα φανούν έπειτα από 20 χρόνια, σύμφωνα με τον γιατρό.

Ο κ. Μπεχράκης μίλησε επίσης και για το αντιγριπικό εμβόλιο και αποσαφήνισε τους όρους κάτω από τους οποίους μπορεί αυτό να χορηγηθεί. Επομένως, κάθε άτομο ηλικίας από έξι μηνών και πάνω μπορεί εύκολα και χωρίς κινδύνους να κάνει το εμβόλιο με προτεραιότητα φυσικά σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και στους ηλικιωμένους.

Πηγή: onetv.gr