Πόσες φορές το παιδί σας έχει ζητήσει με επιμονή να κάνει τατουάζ χένας; Επικίνδυνη μπορεί να αποδειχτεί τελικά η χένα και ειδικά όταν αυτή γίνεται στο παιδικό δέρμα. Αυτό το κατανόησε καλά μια οικογένεια από την Αγγλία κατά την διάρκεια των διακοπών της.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η βρετανική «Sun» η Vicki Hawkins επισκέφθηκε την Αίγυπτο μαζί με τα τρία της παιδία. Όλα κυλούσαν καλά μέχρι την στιγμή που οι ανήλικοι γιοι της θέλησαν να κάνουν τατουάζ χένας, κι εκείνη ενέδωσε στις παρακλήσεις των παιδιών.

Μετά από κάποιες ώρες όμως ο ενθουσιασμός των παιδιών ξεφούσκωσε κι έδεωσε τη θέση του σε παράπονα. Οι γιοι της Hawkins άρχισαν να νιώθουν κάψιμο και φαγούρα. Το επόμενο πρωί η κατάσταση ήταν ακόμα χειρότερη αφού τα χέρια τους είχαν γεμίσει φουσκάλες.

Όπως ήταν φυσικό η μητέρα πήγε με τα παιδιά της στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ότι οι ανήλικοι έχουν υποστεί σοβαρό έγκαυμα.

Τι να προσέξετε;

Ομως τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξει κάποιος εφόσον επιλέξει να δοκιμάσει κάποιο σχέδιο με χένα;

Σε μια τέτοια περίπτωση καλό είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της φυσικής χένας και της μαύρης που μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Κι αυτό επειδή στην μαύρη χένα ενδεχομένως να περιέχεται η επικίνδυνη ουσία PPD (p-phenylenediamine) προειδοποιεί ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) με σχετική οδηγία του. Εν αντιθέσει με την φυσική χένα, το PPD προέρχεται από την πίσσα του κάρβουνου.

Η προσθήκη του PPD στο μελάνι που χρησιμοποιείται για το τατουάζ, το κάνει πιο σκουρόχρωμο και με μεγαλύτερη διάρκεια. Όμως το PPD μπορεί να προκαλέσει δερματικές επιπλοκές, όπως ερυθρότητα, φλύκταινες, αποχρωματισμός του δέρματος και αυξημένη ευαισθησία στο ηλιακό φως, καθώς και μόνιμο σημάδι. Οι δερματικές αντιδράσεις μπορούν να εμφανιστούν σχεδόν αμέσως ή έως και τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που έγινε το τατουάζ, ενώ τα σοβαρά περιστατικά χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα και εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Οπότε ας έχουμε κατά νου ότι το χρώμα της πάστας της φυσικής χέννας είναι κάτι μεταξύ καφέ και σκούρου πράσινου. Αν παρατηρήσουμε ότι είναι ιδιαίτερα σκούρο το χρώμα, τότε πιθανή είναι η ύπαρξη χρωστικών στην πάστα. Οι υποψίες αυτές θα ενισχυθούν αν ο δημιουργός συστήσει να αφαιρέσουμε την πάστα μετά από μια ώρα. Και αυτό γιατί προκειμένου να σχηματιστεί το τατουάζ από φυσική χένα πρέπει να μεσολαβήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.