Σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα στο ΒΒ- από Β+ προχώρησε ο οίκος Standard and Poor’s , δικαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς. Διατηρεί μάλιστα θετική την προοπτική (outlook), κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει και νέα αναβάθμιση μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Η αναβάθμιση, όπως αναμενόταν, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση και στην ελληνική οικονομία. Όπως καταγράφει η έκθεση της S&P το outlook είναι θετικό, κάτι που σημαίνει πως εντός του προσεχούς 12μήνου είναι δυνατή μια νέα αναβάθμιση, εφόσον διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική ορμή.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης προχωρά σε αυτήν την αναβάθμιση καθώς υπάρχει σημαντική υποχώρηση των κινδύνων αναφορικά με τον προϋπολογισμό της χώρας.

Η αναβάθμιση από την Standard and Poor’s

Η τελευταία αναβάθμιση κλίμακας της πιστοληπτικής αξιοπιστίας στην Ελλάδα από την Standard and Poor’s, (από Β, σε Β+), είχε γίνει τον Ιούνιο του 2018.

Η αξιολόγηση από τις αγορές δείχνει πως η Ελλάδα πείθει ότι μπορεί να σταθεί όχι απλώς στα πόδια της, αλλά και κόντρα στο αρνητικό διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μια βαθμίδα, ανοίγει τον δρόμο για ξένους επενδυτές και φτηνότερο δανεισμό για Δημόσιο και τράπεζες.

Το ελληνικό αφήγημα κόντρα στη διεθνή αβεβαιότητα φαίνεται να πείθει: άρση των capital controls, βελτίωση της κατάστασης των τραπεζών, το σχέδιο «Ηρακλής» και η επιτάχυνση εφαρμογής των προγραμμάτων πώλησης NPE’s, είχαν ανοίξει ήδη τον δρόμο για ελεύθερη πτώση των επιτοκίων στις αγορές ομολόγων.

Και, όπως όλα δείχνουν, έπεται συνέχεια: ενόψει αναβάθμισης προφανώς, το δεκαετές ομόλογο έπεσε στα 1,2% ενώ το 5ετές κάτω και από 0,45%. Τα ιστορικά ρεκόρ σπάνε το ένα πίσω από το άλλο και η τάση πλέον είναι να φτάσουν στο μηδέν ή και σε αρνητικό έδαφος.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 53 εκατ. ευρώ. Η συναλλακτική δραστηριότητα που αφορούσε το 10ετές ομόλογο έφτασε τα 21 εκατ. ευρώ.

Είχε προηγηθεί η τελευταία συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι ως προέδρου της ΕΚΤ, καθώς από την 1η Νοεμβρίου τον διαδέχεται η Κριστίν Λαγάρντ.

Ο κ. Ντράγκι υπεραμύνθηκε των αρνητικών επιτοκίων, ενώ έκανε λόγο για καλή εποχή για την Ελλάδα.

Δήλωση Σταϊκούρα για την Standard and Poor’s

«Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα. Αυτή η θετική εξέλιξη δείχνει ότι η οικονομία της χώρας κάνει ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα» σχολίασε τη θετική είδηση για την ελληνική οικονομία ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Και συμπλήρωσε: «Αποδεικνύει ότι η αξιοπιστία της χώρας, σταδιακά, ενισχύεται, ως αποτέλεσμα της σταθερής διακυβέρνησης και της υλοποίησης ενός συνεκτικού οικονομικού σχεδίου. Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εργάζεται συστηµατικά, ώστε η χώρα, το συντομότερο δυνατό, να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, μέσα από συνεχείς αναβαθμίσεις».

«Αναβαθμίσεις που θα έχουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία. Προχωρούμε, με σχέδιο και σταθερό βηματισμό, για τον εφοδιασμό της ελληνικής οικονομίας με όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία, ώστε να καταστεί δυνατή η ανασυγκρότηση και η αναπτυξιακή δυναμική της» κατέληξε.