Τέσσερις σελίδες αριθμούν τα αιτήματα και οι επισημάνσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προς την Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα αιτήματα διαβίβασης εγγράφων που υποβάλλει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που δεν είχε γίνει ως τώρα γνωστό, έχει το αίτημα του να ζητηθούν «τα πλήρη στοιχεία του λογαριασμού του πολιτικού προσώπου που πρότεινε το FBI να παραδώσει στους Έλληνες Εισαγγελείς στη συνάντησή τους στη Βιέννη».

Ως προς το σκέλος των επισημάνσεων, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τονίζει, εκ προοιμίου ότι η Επιτροπή που συγκροτήθηκε για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του, «έχει αμιγώς δικαιοδοτικό ρόλο και αποστολή απαλλαγμένη από πολιτικές σκοπιμότητες και εξαρτήσεις» και γι΄αυτό, όπως δηλώνει, θέλει να πιστεύει ότι θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα προστατεύσει την αποστολή και το κύρος της.

Να ερευνηθούν οι ευθύνες

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει επίσης ότι «η Επιτροπή, ως Εισαγγελέας, οφείλει να ερευνήσει και τις αυτεπαγγέλτως διωκόμενες αξιόποινες πράξεις που πιθανόν έχουν διαπράξει μερικοί από τους κατηγόρους του, οι οποίοι στρέφονται εναντίον του για να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες».

Στην κρίση της Επιτροπής, ο κ. Παπαγγελόπουλος θέτει τη δήλωση του μέλους της κ. Θανάση Πλεύρη ότι «θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος του, από την Επιτροπή, και άλλα αποδεικτικά μέσα που τυχόν υπάρχουν, οποιασδήποτε φύσης αποδεικτικά μέσα» και «αποδεικτικά μέσα που δεν πληρούν πλήρως τις προϋποθέσεις να χρησιμοποιηθούν».

«Λυπάμαι που μέλος της Επιτροπής σας ομολογεί με κυνισμό και αμοραλισμό ότι η Επιτροπή δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει παράνομα μέσα προκειμένου να με σπιλώσει για να συνεχισθεί η εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος μου. Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά είναι προσωπική άποψη του κ. Πλεύρη», δηλώνει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και καλεί τα μέλη της Επιτροπής «να γνωρίζουν και να αντιληφθούν ότι λειτουργούν ως Εισαγγελείς και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εκφράζουν δημοσίως απόψεις που δημιουργούν βεβαιότητα μεροληψίας σε βάρος του.

Όχι μόνο γιατί παραβιάζουν κατάφωρα το τεκμήριο της αθωότητας-και η παραβίαση αυτή επισύρει βαρύτατες κυρώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- αλλά επιπλέον γιατί εάν συνεχιστεί η τακτική των δημοσίων εμφανίσεων των κατηγόρων του, μελών της Επιτροπής, με έκφραση απόψεων για την υπόθεση, θα επιβεβαιώσουν πανηγυρικά ότι η διαδικασία σε βάρος του έχει πολιτικές σκοπιμότητες».

Στο κλίμα αυτό, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει ότι ήδη, εκτός του κ. Πλεύρη, υπήρξαν συνεντεύξεις του Προέδρου της Επιτροπής κ. Μπούγα και του μέλους κ. Κυρανάκη.

«Δεν θέλω να υποχρεωθώ να ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου, μεταξύ των οποίων και η αίτηση εξαίρεσης κατά μελών της Επιτροπής τα οποία θα συνεχίσουν αυτή την ηθικά απαράδεκτη και παράνομη τακτική», προειδοποιεί ο κ. Παπαγγελόπουλος και τονίζει ότι για πολλούς μήνες έχει στοχοποιηθεί αλλά «η πολιτική δίωξη σε βάρος του για τη δήθεν σκευωρία της Novartis, θα αποδειχθεί μεγάλο φιάσκο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ