Στην υπηρεσία της επιστήμης της σεισμολογίας μπαίνει το Twitter, χάρη στην ιδέα που είχαν Γάλλοι επιστήμονες, της Εθνικής Γεωλογικής Υπηρεσίας της Γαλλίας.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο σεισμολόγος Σαμουέλ Οκλέρ χαρακτήρισε τα tweetς «αισθητήρες» για την ανίχνευση γεγονότων που έχουν εκδηλωθεί, όπως οι ζημιές ή τα θύματα που μπορεί να υπάρχουν μετά από ένα φυσικό φαινόμενο.

«Μόλις γίνεται ένας σεισμός, κάθε χρήστης που στέλνει ένα tweet δίνει το «στίγμα» του πώς βίωσε τον σεισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ποσότητα πληροφορίας» ανέφερε ο κ. Οκλέρ στην εκδήλωση με θέμα «Η επιστήμη και η καινοτομία στην υπηρεσία της διαχείρισης των φυσικών κινδύνων».

«Χρησιμοποιώντας λοιπόν, αλγόριθμους, ομαδοποιήσαμε διάφορα στοιχεία μετά από ένα σεισμό που έγινε το 2014 στη ΝΑ Γαλλία προκειμένου να «τοποθετήσουμε» κάθε σχετικό tweet στον χάρτη» ανέφερε ο Γάλλος σεισμολόγος, ο οποίος μίλησε στην εκδήλωση για την χρήση των κοινωνικών δικτύων ως ανιχνευτές σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

Δημιούργησαν ιστοσελίδα

Όπως τόνισε ο κ. Οκλέρ, έχει δημιουργηθεί και μια ιστοσελίδα όπου συγκεντρώνεται υλικό από το Twitter, ενώ καλούνται και οι χρήστες του να επισκεφθούν τον διαδικτυακό τόπο και να ενημερώσουν τους επιστήμονες για κάτι ιδιαίτερο που να σχετίζεται με την εκδήλωση και τις συνέπειες ακραίων φυσικών φαινομένων.

Για τη χρήση ραδιοφωνικών συχνοτήτων με στόχο την άμεση ενημέρωση κατοίκων σε περιοχές όπου πλήττονται από φυσικά φαινόμενα, μίλησε ο Γκαέλ Μουσκέ, διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Hackers Against Natural Disasters (HANDS).

«Στην Γουαδελούπη που είναι και ο τόπος καταγωγής μου, αναπτύξαμε δίκτυο αισθητήρων σε διαφορετικά σημεία όπου μπορεί να γίνει καταγραφή σεισμού ή ενός τσουνάμι και ακόμη κι αν «πέσει» το διαδίκτυο, οι κάτοικοι να μπορούν να επικοινωνούν μέσω ραδιοφώνου και να μοιράζονται πληροφορίες ακόμη και από ερασιτεχνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς» εξήγησε ο κ. Μουσκέ.