Στενεύουν τα περιθώρια για τη συμφωνία για το Brexit με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις επιτυχίας για τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών και ότι ο χρόνος έχει «ουσιαστικά τελειώσει». Σημείωσε ωστόσο, ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί και η μικρότερη πιθανότητα προκειμένου να καταβληθούν προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας πριν τις 31 Οκτωβρίου.

«Πρέπει να εξαντληθεί κάθε πιθανότητα»

«Έλαβα θετικές ενδείξεις από τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ ότι μια συμφωνία συνεχίζει να είναι δυνατή. Αυτή την ώρα που μιλάμε πραγματοποιούνται τεχνικού χαρακτήρα συζητήσεις στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Τουσκ από τη Λευκωσία. «Φυσικά δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας και ο χρόνος έχει ουσιαστικά τελειώσει. Αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί ακόμα και η μικρότερη πιθανότητα».

Ο Τουσκ δήλωσε ότι είχε πει στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον πως, εκτός αν προκύψει λύση από το Λονδίνο έως την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, θα ανακοινώσει ότι η συμφωνία στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 17-18 Οκτωβρίου, είναι σχεδόν αδύνατη.

Οι όποιες ελπίδες πλέον χτίζονται από το θετικό μήνυμα Βαράντκαρ μετά από τη χθεσινή συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον.