Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει οδηγίες στον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι και σε δύο αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών να συνεργαστούν με τον δικηγόρο Ρούντι Τζιουλιάνι, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος επεδίωκε να τον συναντήσει, παρακάμπτοντας ξεκάθαρα την επίσημη διπλωματική οδό, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης, σχολιάζει το CNN.

Ο πρόεδρος Τραμπ εκτιμούσε ότι η Ουκρανία ήταν διεφθαρμένη λέγοντας ότι αν ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ήθελε να συναντηθεί με τον ίδιο, θα έπρεπε πρώτα να πείσει τον Τζιουλιάνι.

«Αν μπορούσαν να πείσουν τον Ρούντι, θα μπορούσαν να πείσουν και τον πρόεδρο», εξήγησε η πηγή.

Οι πιέσεις του Τραμπ να χρησιμοποιεί τον Τζιουλιάνι για να ελέγχει άμεσα τις επαφές του, είναι πιο κεντρική και άμεση από ότι αρχικά είχε αποκαλυφθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Βασική «κατηγορία» του πληροφοριοδότη ο Τζιουλιάνι

Μία βασική κατηγορία στην καταγγελία του ανώνυμου πληροφοριοδότη που πυροδότησε την έναρξη της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του πρόεδρου Τραμπ, είναι ότι ο Τζιουλιάνι, ένας Αμερικανός πολίτης, παρουσίαζε στην Ουκρανία μία πολιτική διαφορετική από αυτή που προωθούσαν οι Αμερικανοί διπλωμάτες.

Στην συνάντηση που έγινε στις 23 Μαΐου, ο Πέρι, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην ΕΕ Γκόνρτον Σόντλαντ κι ο Κερτ Βόλκερ, (την περίοδο εκείνη ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την Ουκρανία) ενημέρωσαν τον Τραμπ για τις εντυπώσεις τους αφού παρέστησαν στην ορκωμοσία του Ζελένσκι.

Δήλωσαν στον Αμερικανό πρόεδρο ότι είχαν θετική εντύπωση για τον Ζελένσκι και την κυβέρνησή του.

Ήλπιζαν στην οργάνωση μιας συνάντησης μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Ζελένσκι, καθώς εκτιμούσαν ότι η Ουκρανία υπό τον Ζελένσκι θα ήταν ένας πιο πιστός σύμμαχος απέναντι στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ουκρανικές κυβερνήσεις και ότι μία συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων θα έδειχνε στην Μόσχα ότι οι ΗΠΑ αγκαλιάζουν μία ελεύθερη Ουκρανία.

Ευθύνες στον Τζιουλιάνι «ρίχνει» ο Βόλκερ

Ο Βόλκερ κατά την κατάθεση που έδωσε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων την προηγούμενη εβδομάδα άφησε να εννοηθεί ότι ο Τζιουλιάνι είχε κεντρικό ρόλο στην διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Τραμπ απέναντι στην Ουκρανία.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τότε κινητοποιήθηκαν για να παρέχουν σωστή πληροφόρηση στον πρόεδρο, αναγνωρίζοντας ότι θα ήταν αναγκαίο να συνεργαστούν με τον Τζιουλιάνι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Δύο μήνες αργότερα και στην διάρκεια μιας συνάντησης μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών, το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού ανακοίνωσε την επανεξέταση χορήγησης της βοήθειας των 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία από τις ΗΠΑ, αν και είχε εγκριθεί από το το Κογκρέσο.

Το ζήτημα που προκλήθηκε με την χορήγηση της βοήθειας στην Ουκρανία αποτέλεσε ένα ουσιαστικό σημείο ενδιαφέροντος των συζητήσεων μεταξύ του Βόλκερ, του Σόντλαντ, αλλά κι άλλων.

Ο Πέρι παραδέχτηκε ότι μίλησε στον Τζιουλιάνι, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Ενέργειας, αν και ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ