Δείπνο με καθαρά ελληνική κουζίνα στην αμερικανική πρεσβεία παρέθεσε ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, και η σύζυγός του, Μαίρη, προς τιμήν του ζεύγους Μάικ και Σούζαν Πομπέο.

Ο αμερικανός πρέσβης αιφνιδίασε τους πάντες προσφέροντας λαχαντολμάδες αυγολέμονο και ψάρι αλά σπετσιώτα με φέτα.

Το πολιτικό μενού

Το κυρίως «μενού» όμως ήταν το μεταναστευτικό. Εκεί ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε πολλές ερωτήσεις όσον αφορά στη μη τήρηση της συμφωνίας της ΕΕ – Τουρκίας από τη γειτονική χώρα, για τις ζωές των μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, καθώς και για το γεγονός ότι δεν κατανέμονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι πρόσφυγες.

Στο δείπνο προς τιμήν του Πομπέο, ήταν παρόντες τρεις έλληνες υπουργοί. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ήταν επίσης παρούσα η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε στις συνομιλίες μεταξύ των παρισταμένων ήταν οι δυνατότητες για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και η τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο δείπνο ήταν παρούσα και η υφυπουργός Παιδείας των ΗΠΑ, Μαίρη Ρόις, η οποία είχε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με την κυρία Κεραμέως, αναφορικά με τη δυνατότητα συνεργασίας ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων σε θέματα εκπαίδευσης.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ σε ενδεχόμενο νέων «Ιμίων»

Οι εντυπώσεις των Πομπέο και η Μητρόπολη

Το ζεύγος Πομπέο έλεγε τις θετικές εντυπώσεις του για το μουσείο Γουλανδρή το οποίο επισκέφθηκαν.

«Έχει 180 πρεσβείες σε όλο τον κόσμο. Όλες με πιέζουν να επισκεφθώ τις χώρες αυτές, αλλά εγώ επέλεξαν την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός αξιωματούχος.

Επίσης, το μεσημέρι του Σαββάτου η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα προγραμμάτισε παράλληλο πρόγραμμα για τη Σούζαν Πομπέο και τη Μαίρη Πάιατ με γεύμα σε κεντρικό εστιατόριο.

Στις 08:00 το πρωί της Κυριακής το ζεύγος Πομπέο ζήτησε να βρεθεί στη Μητρόπολη Αθηνών προκειμένου να εκκλησιαστεί.

Αμέσως μετά ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για πρόγευμα εργασίας με τον Μητσοτάκη, το οποίο θα είναι κλειστό –δηλαδή δεν θα επιτραπούν τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι.

Υπενθυμίζεται πως η αναχώρηση του Μάικ Πομπέο από την Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Κυριακής.