Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν κι άλλες εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου επειδή δεν θα παραχωρήσουμε σε κανέναν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού» στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, προσθέτοντας ότι με την Τουρκία έχουν γίνει λογικά βήματα στο ζήτημα.

Εχουν «χαλάσει την τάξη»

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «υπεξ» μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου με τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ στη Λεύκα για τα πεπραγμένα της «κυβέρνησης», και αναφέρθηκε στο Κυπριακό και το φυσικό αέριο.

Για το Κυπριακό, ο κ. Οζερσάι επανέλαβε ότι με την πολιτική τους έχουν «χαλάσει την τάξη» που υπήρχε εδώ και 50 χρόνια, τονίζοντας ότι γίνεται αναφορά σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία αλλά κάθε πλευρά καταλαβαίνει αυτό διαφορετικά. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε άλλα πράγματα. Αυτό λέμε». Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, ότι μια «κυβέρνηση» μπορεί να το λέει αυτό με θάρρος.

Χάλασαν την τάξη/το παιχνίδι – είπε – και στο θέμα των Βαρωσίων, σημειώνοντας πως προβαίνουν σε βήματα που δεν έγιναν στο παρελθόν, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Το πιο σημαντικό είναι να κάνεις βήματα που θα σπάσουν το παιχνίδι και θα εξαναγκάσουν να κινηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά που λέει ‘εγώ είμαι εξάλλου μέλος της ΕΕ, θα βγάλω φυσικό αέριο, δεν χρειάζομαι συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους, θα ταράξει την ελληνοκυπριακή πλευρά από αυτήν την άνετη κατάσταση».

«Εχουν ξεπεράσει τα όρια»

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Χασάν Τατσόι ανέφερε ότι με τις απειλές της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκάλεσε την κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για νέα εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του Γιαβούζ, οι Ελληνοκύπριοι «έχουν ξεπεράσει τα όρια και οι απειλές τους είναι κενού περιεχομένου. Το Γιαβούζ θα συνεχίσει τις εργασίες του».

Οπως είπε, το Γιαβούζ ενεργεί σε υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι Τουρκία και ψευδοκράτος υπογράμμιζαν πως στην ανατολική Μεσόγειο, στη γαλάζια πατρίδα «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να παραβιαστούν τα υφιστάμενα δικαιώματά μας. Και λέγοντας αυτό πάντοτε κάναμε έκκληση για συμφωνία».

«Απειλές κενού περιεχομένου»

Σε αυτές τις εκκλήσεις, συνέχισε, οι Ελληνοκύπριοι απαντούσαν πάντοτε με κρίση. «Θα το πω ξεκάθαρα: η πλευρά που προκαλεί την ένταση με μια προσέγγιση ‘δεν με νοιάζει, δεν τους αναγνωρίζω’ είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά».

Οπως οι Ελληνοκύπριοι στις συμφωνίες που έκαναν (για το φυσικό αέριο) δεν μας υπολογίζουν, δεν είναι δική τους δουλειά τα βήματα που κάνουμε εμείς έναντι των δικών τους, πρόσθεσε. «Οι απειλές τους είναι κενού περιεχομένου», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ